Dark
Light

Vijf jaar Eerste Wereldoorlog van dag tot dag

Auteur:
2 minuten leestijd
Vijf jaar Eerste Wereldoorlog van dag tot dag
Vijf jaar Eerste Wereldoorlog van dag tot dag

De jaren 1914-1918 herbeleven van dag tot dag. Dat kan met de fraaie kalender 2014-2018, uitgegeven door uitgeverij Davidsfonds. Vijf jaar lang, precies honderd jaar later, herbeleeft de lezer de roerige oorlogsjaren in met name Vlaanderen, bij de IJzer, Rusland en het Midden-Oosten. Ook Nederland komt zo nu en dan voorbij.

Kalender 2014-2018
Kalender 2014-2018
Deze kalender is een originele manier om de Grote Oorlog, zoals de Eerste Wereldoorlog in de oorlogvoerende landen heet, te herdenken. Samensteller Robert Declerck heeft een keur aan bronnen gebruikt: oude kranten, brieven, dagboeken van veteranen, websites en allerlei boeken over de Eerste Wereldoorlog. Naast veel informatie biedt deze kalender aanknopingspunten voor mensen die oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en musea willen bezoeken die herinneren aan de oorlogsjaren 1914-1918.

De fraaie kalender is zo ontworpen dat het opgevouwen een boek is en in uitgeklapte vorm op het bureau gezet kan worden. Erg leuk, zo’n idee. Daarbij is deze kalender een handig middel om de algemene kennis over 1914-1918 bij jezelf eens wat op te schroeven. Om een indruk te geven van het soort informatie dat u in deze kalender aantreft, een drietal voorbeelden:

2014 – 27 september – 1914

Duitse manschappen sleuren René Pyck, 17 jaar oud, van tafel tijdens het ontbijt met zijn ouders en vermoorden hem. Wat verder halen de Duitsers de 40-jarige Willem Van Heddegem, vader van zeven kinderen, uit zijn stal en maken hem af met de bajonet. Wanneer Gustaaf De Mol, 49 jaar oud en vader van acht kinderen, tracht te ontsnappen schieten ze hem neer en vermoorden hem met de bajonet.

Ook elders in de wijk van de Bredestraat in Aalst gaan Duitse troepen wild tekeer. Nog meer mannen ondergaan mishandelingen en worden al dan niet dood achtergelaten. In de Driesleutelstraat ondergaan mensen een gelijkwaardig lot, bovendien steken de Duitsers huizen in brand. Tijdens een aanval op een brug over de Dender dienen burgers als levend schild. Weinigen overleven. Slechts een ‘waarom?’ kan niet voldoende antwoorden opleveren.

2016 – 22 juni – 1916

In de loop van de oorlog kennen militaire luchtvaarttoepassingen een geweldige ontwikkeling. Aanvankelijk werden vliegtuigen ingezet voor verkenningen of werden granaten of kleine bommen uit het cockpitraam gegooid. Geleidelijk aan konden vliegtuigen en zeppelins zwaardere bommen meenemen en heuse bombardementen uitvoeren. Tijdens de oorlog stierven in Groot-Brittannië meer dan 1400 mensen bij Duitse luchtaanvallen, terwijl er in Duitsland ongeveer 700 doden vielen bij geallieerde luchtaanvallen.

Vandaag bombarderen Franse vliegtuigen de stad Karlsrühe en daarbij vallen 117 doden. Onder hen zijn 85 kinderen die een voorstelling van circus Hagenbeck bijwonen. Naar verluidt was het de bedoeling het oude spoorstation te treffen, maar alle bommen vallen in bewoond gebied.

2018 – 15 maart – 1918

De Vlaamse auteur Karel Van de Woestijne schrijft in een brief aan een Nederlandse vriend over het leven in België:

‘Gij schrijft mij van al de miserie om u heen, die gij helpt lenigen. Beste vriend, wist gij maar hoe het ons hier in België vergaat. Een klein voorbeeld: boter, voor zover te krijgen, kost tot 35 frank de kilo, vlees is een goede 20 frank. En het overige is even duur, tenminste wanneer het te koop is. Van koffie en thee is allang geen sprake meer. En ’t wordt langs om erger, ook hier op het land. Wij zijn evenwel een taai ras, wij willen niet ondergaan, zo houden wij er de moed in, en willen wij voor niets ter wereld in zak en as gaan zitten.

Bekijk dit boek bij:

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×