Deze mooie animatie toont in vogelvlucht hoe de wereldberoemde Amsterdamse grachtengordel tussen 1600 en 1700 ontstond.
Dinsdag zijn er twaalf nieuwe bezienswaardigheden toegevoegd aan Google Street View. Het gaat vooral om historische locaties die dankzij Google nu virtueel bezocht kunnen worden.
Onder redactie van Annemiek te Stroete en Gabri van Tussenbroek is bij uitgeverij Matrijs een prachtige bundel verschenen over de geschiedenis en actuele situatie van de Amsterdamse grachtengordel. Het zeventiende-eeuwse grachtenstelsel binnen de Singelgracht staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Reden genoeg om vanuit historisch perspectief aandacht te besteden aan dit thema.
In 2013 bestaat de Amsterdamse Grachtengordel precies vierhonderd jaar. Actualiteitenrubriek EenVandaag stond deze week stil bij dit bijzondere jubileum. In 1613 ging het Amsterdamse gemeentebestuur akkoord met een grote stadsuitbreiding. Bij deze uitbreiding ontstond het begin van de Amsterdamse grachtengordel, in de vorm van een halve ui.
Unesco heeft de Amsterdamse grachtengordel een plek op de werelderfgoedlijst gegeven. De hoofdstad probeert de zeventiende-eeuwse grachtengordel al enkele jaren op deze lijst te krijgen en ziet die moeite nu dus beloont.
Volgens Het Parool wordt de Amsterdamse grachtengordel in juli officieel uitgeroepen tot werelderfgoed. De krant zegt dit te hebben gehoord van adjunct-directeur Kishore Rao van het Unesco World Heritage Centre. Amsterdam probeert de zeventiende-eeuwse grachtengordel al enkele jaren op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen.
In het Rijksmuseum zijn de komende maanden schilderijen, prenten en tekeningen te zien die een beeld geven van de spectaculaire stadsuitbreiding van Amsterdam in de zeventiende eeuw. Het museum toont uit eigen collectie een aantal plattegronden waarop te zien is tot welke uitbreiding in 1662 werd besloten. Centraal in de tentoonstelling staan zes werken van kunstschilder Gerrit Berckheyde die vooral
De Amerikaanse bank JP Morgan heeft een claim op het schilderij De Gouden Bocht ingetrokken. De Amerikaanse bank JP Morgan Chase legde enige tijd geleden een claim op het doek, omdat de Nederlander Louis Reijtenbagh het schilderij als onderpand zou hebben gegeven voor een lening die hij niet terugbetaalde. Reijtenbagh had het schilderij echter al verkocht aan het Rijksmuseum.
Het schilderij ‘De bocht van de Herengracht’ van Gerrit Berckheyde is terug in Nederland. Er was de laatste tijd een hoop te doen over het doek. Het Rijksmuseum kocht het werk waarop het rijke deel van de Amsterdamse grachtengordel te zien is vorig jaar. Dit mede dankzij een gift van Shell. De Amerikaanse bank JP Morgan Chase legde er echter
Het Rijksmuseum heeft vorige week een stadsgezicht van Gerrit Berckheyde aangekocht. Het gaat om ‘De bocht van de Herengracht’, een kunstwerk uit 1671-72 waarop het rijke deel van de Amsterdamse grachtengordel, de zogenaamde Gouden Bocht, is te zien. Het museum heeft het schilderij kunnen kopen dankzij een gift van 1,5 miljoen euro van Shell. Deze gift van de multinational dateert