Wat betekende ‘de Koningssloep’, het koninklijke vaartuig dat in 1816 voor Willem I gebouwd werd en tot 1962 dienstdeed, voor de Nederlandse samenleving?
Na een afwezigheid van acht jaar is de Koningssloep weer te bewonderen bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Het unieke vaartuig, ook wel 'de gouden koets te water' genoemd, is een roeisloep die in 1816 op de toenmalige marinewerf in Rotterdam werd gebouwd voor koning Willem I.
De zeventien meter lange sloep werd voor het laatst gebruikt tijdens het zilveren huwelijksfeest van Koningin Juliana en Prins Bernhard in 1962.
De zogenaamde Koningssloep kan, in tegenstelling tot wat de burgemeester van Amsterdam vorige week heeft gezegd, wel varen op 30 april, de dag waarop prins Willem-Alexander ingehuldigd wordt als koning. Dat heeft conservator Elisabeth Spits van het Scheepvaartmuseum gezegd tegenover de NOS.
Dankzij financiële steun van de BankGiro Loterij keert de zogenaamde Koningssloep binnenkort terug naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Mogelijk wordt de sloep straks ook gebruikt bij de troonswisseling.
De BankGiro Loterij heeft ruim 64 miljoen euro opgebracht voor culturele instellingen als musea, monumenten, molens en kastelen. De instellingen ontvingen dinsdag de steuntoezeggingen tijdens het zogenaamde Goed Geld Galain Het Scheepvaartmuseum. De deelnemers aan de BankGiro Loterij kochten afgelopen jaar in totaal voor ruim 128 miljoen aan loten. De helft daarvan gaat naar cultuur. De andere helft is bestemd