Koningssloep keert terug naar Het Scheepvaartmuseum

Matrozen als bemanning van de koningssloep staande in de sloep met de riemen op, nabij het ‘Paleis’ van de marine in Amsterdam, met aan de overkant de Prins Henrikkade en op de achtergrond de St. Nicolaaskerk en het wachtschip ‘Admiraal van Wassenaer’ – Ca. 1900

Dankzij financiële steun van de BankGiro Loterij keert de zogenaamde Koningssloep binnenkort terug naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Mogelijk wordt de sloep straks ook gebruikt bij de troonswisseling.

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato


De Koningssloep is een van de populairste objecten in de collectie van het maritieme museum. In 1816 werd opdracht gegeven voor de bouw van de staatsiesloep. Twee jaar later was hij klaar. De BankGiro Loterij heeft 30.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie van de zeventien meter lange gebeeldhouwde sloep.

Willem Bijleveld, directeur van Het Scheepvaartmuseum:

- advertentie -

De Koningssloep is een van de populairste objecten in onze collectie. Ze is gebouwd in 1816 en verbindt alle generaties Oranje-Nassau sinds Willem I. De troonsbestijging van Willem-Alexander en de viering van 200 jaar Koninkrijk is het perfecte moment om dit nationale icoon terug te geven aan de Nederlanders.

Koningin Juliana en prins Bernhard gebruikten het schip nog bij hun zilveren huwelijk in 1962.

De ‘gouden koets te water’ is vanaf najaar 2014 weer te zien zijn bij Het Scheepvaartmuseum. De sloep wordt dan gepresenteerd buiten aan de steiger achter Het Scheepvaartmuseum en zal ook zichtbaar zijn vanaf de Prins Hendrikkade.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: