Dark
Light

Romeinenweek

Romeinenweek. Deze week wordt onder meer georganiseerd door Stichting Romeinse Limes Nederland en RomeinenNu. Doel is om tijdens de week een breed publiek in aanraking te laten komen met de Romeinse geschiedenis. Gedurende de week worden er activiteiten en evenementen georganiseerd langs de hele Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op deze pagina vindt u artikelen die aansluiten bij het thema van (voorgaande edities van) de Romeinenweek.
De stenen muur in Engeland (Walltown Crags)

De Romeinse limes

In Nederland bestond de limes niet uit een hoge stenen muur, zoals in Engeland, of een palissade, zoals in het Zwarte Woud. Ook viel de grens hier niet samen met die tussen het vruchtbare land en de woestijn, zoals in Syrië, Jordanië en langs de Sahara.
3 minuten leestijd
Romeinse munt met een huilende Germaanse vrouw. De Romeinen hebben de Germanen verslagen, de mannen gedood en de vrouwen in rouw achtergelaten.

Hoe kennen we de Romeinen? (2)

Inscripties zijn ook heel interessant. Vaak zijn het grafstenen en die vertellen dan heel veel over hoe de mensen dachten. Als vrouwen werden begraven, stond er vaak op het graf “ze spinde en deed de wol”, wat blijkbaar de traditionele taken waren van een vrouw.
2 minuten leestijd

Hoe kennen we de Romeinen? (1)

Toen ik op een basisschool in Hengelo een les verzorgde, werd gesteld door een meisje dat in de klas zat bij mijn nichtje: hoe kunnen we eigenlijk iets over de Romeinen weten? Dat is nou eens een écht goede vraag.
3 minuten leestijd
Glaswerk in het RMO. Foto: Mariëlla Beuker

Wijncultuur in de Romeinse Lage Landen

Wie het archeologische nieuws een beetje volgt, zal het opgevallen zijn dat de berichten met enige regelmaat terugkomen: vondsten van complexen waar in de Oudheid wijn werd gemaakt lijken aan de orde van dag. Vooral in het Midden-Oosten is de archeologische oogst de laatste jaren groot.
4 minuten leestijd
Romeins (kook)potje. (collectie Centraal Museum Utrecht, foto auteur)

De vicus van Utrecht: gewone mensen rondom het Romeinse fort

Eeuwenlang voerden de Romeinen veroveringstochten. Julius Caesar veroverde Gallië en kwam tot aan Zuid-Limburg. In het jaar 57 v.Chr. vestigden de Romeinen zich in het midden van het huidige Nederland. Daar waar Utrecht nu ligt, liepen de eerste Romeinen in het jaar 41 van onze jaartelling rond. Ze bouwden een fort op de plek van het Domplein, dat samen met
3 minuten leestijd
Foto: roemerschlachtamharzhorn.de

Hoezo limes?

Toen de Commissie-Van Oostrom in 2008 de Nederlandse canon presenteerde, was een van de gekozen “vensters” de grens van het Romeinse Rijk, de limes. Een dappere keuze, die niet voor de hand lag.
5 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×