Romeinenweek 2020 in teken archeologie
De zevende editie van de Nationale Romeinenweek staat in het teken van archeologie. De organisatie heeft dat deze week bekendgemaakt.
Romeinenweek. Deze week wordt onder meer georganiseerd door Stichting Romeinse Limes Nederland en RomeinenNu. Doel is om tijdens de week een breed publiek in aanraking te laten komen met de Romeinse geschiedenis. Gedurende de week worden er activiteiten en evenementen georganiseerd langs de hele Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op deze pagina vindt u artikelen die aansluiten bij het thema van (voorgaande edities van) de Romeinenweek.
De zevende editie van de Nationale Romeinenweek staat in het teken van archeologie. De organisatie heeft dat deze week bekendgemaakt.
Omdat het Moederdag is, ligt de vraag voor de hand of de Romeinen Moederdag kenden. Het antwoord is ja: op de eerste dag van de maand maart was het feest.
Eerst de receptie. Vanaf de Renaissance – en eigenlijk al wat eerder – zijn er mensen in Europa geweest die aansluiting zochten bij de antieke vormentaal.
In de Romeinse tijd was in Cuijk een Romeinse nederzetting. Dankzij opgedoken schatten is er veel te vertellen over het Romeinse leven.
Ooit was het antieke verleden van Nederland duidelijk. “We”, dat waren de Germanen, de oorspronkelijke bewoners van de Lage Landen. Later waren de Romeinen gekomen, die ons weliswaar hadden onderworpen, maar die we uiteindelijk hadden verdreven.
In Nederland bestond de limes niet uit een hoge stenen muur, zoals in Engeland, of een palissade, zoals in het Zwarte Woud. Ook viel de grens hier niet samen met die tussen het vruchtbare land en de woestijn, zoals in Syrië, Jordanië en langs de Sahara.
Mensen hebben het altijd over “de Romeinen en de Grieken”. Maar waarom altijd die twee? Er waren vroeger zo veel volken.
Archeologen hebben de laatste jaren een beetje pech, en dat komt door Indiana Jones. Door die films denken heel veel mensen dat archeologie bestaat uit het snel leeghalen van oude graven en het zoeken naar heilige voorwerpen
Inscripties zijn ook heel interessant. Vaak zijn het grafstenen en die vertellen dan heel veel over hoe de mensen dachten. Als vrouwen werden begraven, stond er vaak op het graf “ze spinde en deed de wol”, wat blijkbaar de traditionele taken waren van een vrouw.
Toen ik op een basisschool in Hengelo een les verzorgde, werd gesteld door een meisje dat in de klas zat bij mijn nichtje: hoe kunnen we eigenlijk iets over de Romeinen weten? Dat is nou eens een écht goede vraag.