Geschiedenis van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag wordt het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal geopend. Het Nederlandse staatshoofd leest dan in de Ridderzaal in Den Haag de Troonrede voor.

Gods zegen in de Troonrede

Sinds 1841 is het traditie dat de Troonrede afgesloten wordt met een godsdienstig element. Dit gebeurt echter lang niet altijd op dezelfde manier.

Het koffertje van Lieftinck

Het is dinsdag weer tijd voor tradities. Koning Willem-Alxander leest in de Ridderzaal de Troonrede voor en de minister van Financiën biedt, in een traditioneel koffertje met daarop de tekst ‘Derde dinsdag in September’, de rijksbegroting en miljoenennota aan de Tweede Kamer aan.

De troon in de Ridderzaal

Alleen bij heel bijzondere gebeurtenissen, zoals op Prinsjesdag, wordt de Ridderzaal in Den Haag gebruikt. Dan leest de koning (of koningin) de troonrede voor, zittend op een opvallende troon naar vijftiende-eeuws model. Koningin Wilhelmina las in 1904 voor het eerst de troonrede voor in de net gerestaureerde Ridderzaal in Den

Troonrede op Prinsjesdag

Elke derde dinsdag van september gebeurt het: Prinsjesdag! De koning of koningin leest dan de troonrede voor. Daarin noemt hij of zij de regeringsplannen voor het komende jaar. Zo staat dat in de Grondwet.

Ridderzaal in Den Haag

De Ridderzaal in Den Haag. Gebouw en zaal waar het Nederlands staatshoofd ieder jaar op Prinsjesdag de Troonrede voorleest.