Troonrede op Prinsjesdag

Elke derde dinsdag van september gebeurt het: Prinsjesdag! De koning of koningin leest dan de troonrede voor. Daarin noemt hij of zij de regeringsplannen voor het komende jaar. Zo staat dat in de Grondwet.

Troonrede van 1976 - Still YouTube
Troonrede van 1976 – Still YouTube
Sinds Nederland een koninkrijk is (1815), bestaan de troonredes. In de grondwet van 1848 kwam te staan dat de koning die op elke derde maandag van september zou houden. Maar dat stuitte op bezwaren. Om op maandag in Den Haag te zijn, moesten veel volksvertegenwoordigers al op zondag op weg. En dat leverde problemen op met de door de kerk verplichte zondagsrust. Dus veranderde dat negenendertig jaar later in de dinsdag. Sinds 1906 wordt de troonrede gehouden in de Ridderzaal, daarvoor gebeurde dat in de vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Het is maar één keer in de geschiedenis voorgekomen dat de troonrede niet doorging op Prinsjesdag. Dat was in 1911, onder de regering van koningin Wilhelmina, de oma van Beatrix. Ze vond dat de Kamervoorzitter zijn werk niet goed deed en dat hij moest opstappen. Uit protest hield ze die derde dinsdag haar mond.

Verjaardag van de stadhouder

Misschien zou het logischer zijn als deze dag Koningin- of Koninginnedag zou heten. Dat dit niet zo is, heeft waarschijnlijk hiermee te maken dat Nederland in de achttiende eeuw nog geen koning had, maar een stadhouder, prins Willem V. Zijn verjaardag, 8 maart, werd gevierd als Prinsjesdag. In de negentiende eeuw ging die naam over naar de dag van de troonrede. En de verjaardag van de koningin werd Koninginnedag.

- advertentie -

Lees ook: Gods zegen in de Troonrede
…en: Geschiedenis van Prinsjesdag

Opening Staten-Generaal, 1976

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: