Dark
Light

Thom Karremans niet strafrechtelijk vervolgd

1 minuut leestijd

Still Nieuwsuur
Oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden begaan in Srebrenica. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In 2010 deden enkele nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica aangifte tegen Karremans, zijn plaatsvervanger Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen.


Ze houden het drietal medeverantwoordelijk voor de dood van hun familieleden.

Het OM heeft na een zogenaamd feitenonderzoek besloten het drietal niet strafrechtelijk te vervolgen. De drie mannen zijn volgens het OM “niet strafrechtelijk verwijtbaar” betrokken geweest bij de misdaden die in juli 1995 in Srebrenica door het Bosnisch-Servische leger werden aangericht.

De nabestaanden hebben inmiddels bekendgemaakt een zogenaamde artikel-12-procedure te starten. Ze hopen dat een gerechtshof het OM zal dwingen oud-commandant Thom Karremans alsnog te vervolgen.

Medeverantwoordelijk

Het Bosnisch-Servische leger onder leiding van Ratko Mladic liep Srebrenica zestien jaar geleden onder de voet. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat dat aanwezig was in Srebrenica wist de hierop volgende genocide niet te voorkomen. Naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens werden na de val van de moslimenclave om
het leven gebracht.

Verschillende nabestaanden van de slachtoffers houden de leiders van Dutchbat medeverantwoordelijk voor het drama. Hen wordt onder meer verweten dat ze moslims van de compound zetten terwijl ze hadden kunnen weten dat hun leven gevaar liep.

In de zomer van 2012 bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse Staat aansprakelijk kan worden gesteld voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica.

Gerelateerde boeken:

Karremans gaf in augustus 2011 een interview aan Nieuwsuur:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Ook interessant?


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×