Dark
Light

Over het Tielse Fruitcorso en Appelpop

‘Tiel is niet viel?’
Auteur:
4 minuten leestijd
Fruitcorso in Tiel - Foto: Anton Mous
Fruitcorso in Tiel - Foto: Anton Mous

In het weekend van 13 en 14 september vindt de 53e editie van het Fruitcorso in Tiel plaats. Tevens kunnen bezoekers tijdens Appelpop twee dagen lang gratis genieten van diverse optredens van onder meer Golden Earring, Bløf, Racoon en The Opposites. Door de jaren heen ondergingen beide evenementen de nodige gedaanteverwisselingen om hun huidige vorm te krijgen.

Fruitcorso in Tiel - Foto: Anton Mous
Fruitcorso in Tiel – Foto: Anton Mous
Het eerste Fruitcorso

Een veelgehoorde, spottende uitspraak over het Gelderse Tiel luidt “Tiel is niet viel”. Deze kreet stamt uit een tijd dat er volgens menigeen weinig viel te beleven in Tiel en de stad geen allure en uitstraling had. Met deze gedachte in het achterhoofd wilde Bernhard Bruggeman, de bedenker en oprichter van het Fruitcorso, begin jaren vijftig Tiel op de kaart zetten.

Vraag was hoe hij dit kon realiseren. Tijdens een bioscoopbezoek borrelde bij hem het idee van een corso op. “Het filmpje vertoonde een prachtige corso in de Amerikaanse staat Florida, waar men het prachtigste fruit en ook bloemen gebruikte voor een corso met reusachtige praalwagens. Ik was zo onder de indruk dat in mijn achterhoofd een lampje bleef branden”, aldus Bruggeman.

Zijn idee voor een bloemen- en fruitcorso wordt echter niet door iedereen warm verwelkomd. Tijdens de bestuursvergadering van VVV Tiel en Omstreken in 1954 krijgt Bruggeman onvoldoende steun om zijn plan ten uitvoer te brengen. Met de oprichting van het Comité Betuwe Fruitland enkele jaren later komt de droom van de ‘vader van het Fruitcorso’ in een stroomversnelling terecht. Het Comité wil namelijk naast een fruittentoonstelling ook een corso organiseren.

Dankzij de hulp van een groep enthousiaste vrijwilligers is in 1961 het eerste Fruitcorso een feit. Welgeteld nemen veertien praalwagens deel aan het corso en bezoeken 30.000 man het evenement. Sindsdien is het Fruitcorso een jaarlijks terugkerende gebeurtenis in Tiel.

Fruitmozaïek

Om bezoekers te blijven boeien en het Fruitcorso nog meer elan te geven, vinden er door de jaren heen diverse vernieuwingen plaats. In 1966 maken de fruitmozaïeken aan de gracht bij de binnenstad hun entree. Sportclubs, vrijwilligersverenigingen, scholen en andere maatschappelijke organisaties versieren in de week voor het corso de wallen aan het Kalverbos met honderden kilo’s fruit, een klus waar de deelnemers drie dagen zoet mee zijn.

Tielenaren beschouwen het fruitmozaïek als de opmaat voor het Fruitcorso. De zaterdag voorafgaand aan het corso openen de voorzitter van het corso en de burgemeester van Tiel op deze plek officieel het evenement en worden de winnaars van de mozaïekwedstrijd kenbaar gemaakt, een gebeurtenis die traditioneel gezien veel toeschouwers op de been brengt en gepaard gaat met dans en muziek.

Caro Emerald tijdens Appelpop 2011 - Foto: Anton Mous
Caro Emerald tijdens Appelpop 2011 – Foto: Anton Mous

Appelpop

Begin jaren negentig krijgt een tweede vernieuwend element vorm. In 1992 vindt de eerste editie van Appelpop plaats. Wat begon als extraatje of ‘toetje’ van het corso mondde in no time uit tot een grootschalig evenement. Op de eerste editie van Appelpop traden dertien bands voor zo’n driehonderd toeschouwers op. Vandaag de dag weten meer dan 160.000 bezoekers het Tielse muziekfestival te vinden. Met drie verschillende podia krijgen naast nationale en internationale acts ook lokaal en regionaal talent de gelegenheid om hun muzikale kunsten te vertonen. Zo biedt Appelpop voor ieder wat wils. Voor een overzicht van het volledige programma kun je terecht op de website van Appelpop.

Kindercorso

Kindercoso - Foto: Anton Mous
Kindercoso – Foto: Anton Mous
De laatste toevoeging aan het Fruitcorso is het zogeheten kindercorso. Het kindercorso werd in 2001 aan het programma van het hoofdevenement toegevoegd om het corso aantrekkelijker te maken voor de allerjongsten. “Wat ligt er dan meer voor de hand dan een kindercorso te organiseren? Je geeft de jeugd een stimulans om mee te doen en je start een kweekvijver voor de toekomst. Bovendien betrek je er ook veel ouders en opa’s en oma’s bij”, aldus bedenker en initiatiefnemer George Brand. Het aantal kinderen groeit gestaag door de jaren heen. Bij de start waren er ongeveer dertig deelnemers, vandaag de dag zijn dat er zo’n honderd.

‘Appelpoppen’

Tiel wordt al decennia geassocieerd met Flipje en de voormalige jamfabriek Maatschappij De Betuwe. Vandaag de dag worden het Fruitcorso en Appelpop steeds vaker in één adem genoemd met de stad Tiel. Wat ooit begon als experiment om de voormalige havenstad op de kaart te zetten, is inmiddels uitgegroeid tot een groots jaarlijks terugkerend evenement. Zowel het Fruitcorso als Appelpop hebben hun plek veroverd in de top 100 grootste publieksevenementen van Nederland, een lijst die jaarlijks wordt vastgesteld door onderzoeksbureau Respons (pdf).

“Tiel is niet viel” behoort definitief tot het verleden. Een stad ter grootte van Nijmegen weet zijn weg naar het Fruitcorso en Appelpop te vinden. Bovendien weten deze publiekstrekkers ieder jaar meer en meer bezoekers aan te trekken en groeit de begroting gestaag, ongeacht de economische crisis. Door de jaren heen is het werkwoord ‘appelpoppen’ ontstaan, wat synoniem staat voor lekker dansen, een biertje achteroverslaan met je vrienden en volledig uit je dak gaan op Appelpop.

Mocht je in het weekend van 13 en 14 september nog geen plannen hebben, dan is het zeker de moeite waard om Tiel aan te doen. De onderstaande compilatiefilm geeft een goede indruk van de pracht en praal van het Fruitcorso en het muzikale genot van Appelpop.

~ Anton Mous

Appelpop en fruitcorso 2010 Compilatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×