Dark
Light

Geen Vaderdag zonder Moederdag

1 minuut leestijd
Vaderdag - vader (CC0 - Pixabay - skalekar1992)
Vaderdag - vader (CC0 - Pixabay - skalekar1992)

Zondag worden veel vaders weer in het zonnetje gezet door hun kinderen. Ze krijgen een ontbijtje op bed en knutselwerkjes. De jaarlijkse Vaderdag wordt in Nederland altijd gehouden op de derde zondag in juni en in België op de tweede. Vaderdag komt voort uit Moederdag, een feestdag die begin twintigste eeuw in Amerika ontstond.

Affiche voor Moederdag
Affiche voor Moederdag
Moederdag – Feest voor winkeliers?

Lauwe thee en gebroken beschuitjes met jam en hagelslag. Op de tweede zondag van mei verrassen kinderen hun moeders traditioneel met een ontbijtje op bed. En natuurlijk met op school gemaakte knutselwerkjes. Maar vaak ook met bloemen en allerlei gekochte cadeaus. Want ook de commercie is dol op Moederdag.

Dertigduizend tulpen kregen de Rotterdamse schoolkinderen uitgedeeld in 1927. Een cadeautje voor hun moeder. De ‘Koninklijke Nederlandsche Maatschappij van Landbouw’ wilde zo Moederdag promoten. Goed voor de inkomsten van de bloemkwekers!

Een jaar later werd Moederdag inderdaad een officiële Nederlandse feestdag. Ook de banketbakkers zagen hun kans schoon. Bij wijze van reclame gaf de banketbakkersschool ieder jaar een kolossale moederdagtaart aan de koningin. Tot 1940 waren taart en bloemen de traditionele moederdagcadeaus, maar daarna begonnen ook de andere winkeliers met speciale aanbiedingen. Moederdag werd big business.

Terwijl het feest ooit zo’n nobel doel had. Het initiatief kwam van de Amerikaanse Anna Jarvis. Zij was de dochter van een methodistenpredikant. Haar moeder zette zich altijd in voor het welzijn van andere moeders. Toen die in 1905 overleed, bedacht Anna Moederdag om alle moeders te eren. Ze koos de zondag na de sterfdag van haar moeder, de tweede in mei.

Anna schreef honderden brieven aan kerkleiders en politici om haar Moederdag te promoten. Met succes. In 1914 werd Moederdag een officiële feestdag en ook in Europa burgerde het feest in. Al snel kregen de winkeliers echter het feest in hun greep. Ook vaderdag, en later secretaressedag, omarmden ze. Anna was niet blij met de vercommercialisering van haar feest. Ze klaagde een aantal handelaars en branches aan, maar verloor alle rechtszaken. In 1948 stierf ze, ongetrouwd en kinderloos, in het armenhuis.

Ook interessant: Moederdag, geschiedenis van het feest
…of: Moederdag bij de Romeinen
Boek: 100 dingen die een vader eens in zijn leven moet hebben gedaan

De stichting Nationaal Historisch Museum werd in 2008 opgericht. Het was de bedoeling een fysiek museum te stichten, maar zover kwam het nooit. Verschillende artikelen die op de inmiddels opgeheven website innl.nl werden gepubliceerd, zijn met toestemming van het museum doorgeplaatst op Historiek.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×