Week van de koloniale geschiedenis

Tijdcapsules gevonden onder standbeeld stichter Christchurch

In de door een zware aardbeving getroffen Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn onlangs twee historische tijdcapsules gevonden.

De glazen capsule
Onder een ingestort standbeeld van John Robert Godley (1814-1861), een van de stichter van de stad, werden twee historische documenten gevonden. Het gaat om een lichtbeschadigde glazen capsule en een metalen buis. De twee voorwerpen zijn in bewaring gegeven van het plaatselijke museum en worden de komende tijd onderzocht.

Uit welke tijd de twee historische capsules precies dateren is niet duidelijk. Mogelijk werden ze onder het standbeeld geplaatst toen deze opgericht werd. Dat was in 1867. In 1918 en 1933 werd het standbeeld vanwege bouwprojecten verplaatst. Het is dus ook mogelijk dat de twee capsules toen onder het standbeeld werden geplaatst.

In de glazen tijdcapsule bevindt zich een klein stuk perkament. Mogelijk worden hierop historische gebeurtenissen beschreven. Wat er in de metalen buis zit is nog niet duidelijk.

- advertentie -

Bob Parker, burgemeester van Christchurch, noemt de vondst van de historische capsules een wonder. Hij vindt het bijzonder dat ze juist nu ontdekt worden en hoopt dat de capsules de inwoners van zijn stad zullen inspireren in deze moeilijke tijd.

Christchurch werd een week geleden getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter en heeft naar schatting 240 mensen het leven gekost.

Korte video over de vondst

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: