Tinnen soldaten in Historisch Museum Ede

Foto: Historisch Museum Ede
Bij Historisch Museum Ede is vanaf aankomende zaterdag een tentoonstelling te zien waarin aan de hand van tinnen soldaten een beeld wordt gegeven van de militaire geschiedenis van Nederland. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het drie maanden durende erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland, dat aandacht besteedt aan het militaire verleden van de provincie.

Ook Ede heeft een militair verleden. De stad is al heel lang een belangrijke garnizoensplaats en tijdens de operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog speelde Ede een belangrijke rol. De tentoonstelling Tinnen soldaten vallen aan is opgezet in samenwerking met het Nationaal Tinnen Figuren Museum en laat variaties zien op het thema ‘Gelegerd in Gelderland’.

Met behulp van de tinnen figuurtjes wordt onder

- advertentie -meer aandacht besteed aan de Nederlandse missies in Korea, Libanon, Bosnië en Afghanistan. Ook oudere perioden komen aan bod. Zo is bijvoorbeeld een zogenaamde Kromhout-ziekenwagen te zien die gebruikt werd tussen 1879-1840. Andere bijzondere objecten zijn een pontonwagen van de genie uit de periode 1882-1940, een keukenwagen van de infanterie uit de jaren tussen 1914 en 1940 opgenomen in een kampscene met wat soldaten, een Infanterie-opstelling, een militair met vouwfiets uit 1910, een en infanteriesoldaat op de schaats en een afdeling Gele Rijders uit Arnhem.

Het festival Gelegerd in Gelderland werd twee weken geleden geopend op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Tijdens dit spektakel worden verspreid over de provincie ruim 200 verschillende activiteiten georganiseerd. Daarbij wordt aandacht besteed aan het omvangrijke militaire erfgoed in Gelderland en aan de effecten van militaire gebeurtenissen op landschap, burgers en militairen.

De tentoonstelling Tinnen soldaten vallen aan is te zien van 28 juli tot en met 7 oktober 2012.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: