Dark
Light

‘Triomfboog Palmyra opgeblazen door IS’

1 minuut leestijd
Grote triomfboog in Palmyra
Grote triomfboog in Palmyra (CC BY-SA 3.0 - Odilia - wiki)

Volgens het hoofd van de Syrische dienst voor nationaal erfgoed hebben leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de wereldberoemde triomfboog van Palmyra opgeblazen.

De triomfboog was een van de meest gezichtsbepalende monumenten van de 2000 jaar oude ruïnestad, die in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Vernietigde tempels

Palmyra werd in mei ingenomen door IS. Gevreesd werd dat de extremisten het cultureel erfgoed, afgoderij in de ogen van IS, zouden vernietigen. Aanvankelijk bleven vernietigingen echter uit. In augustus werden echter grote monumenten, waaronder de tempel van Baal Shamin, tempel van Bel en historische graftorens, verwoest.

Archeologen en cultuurliefhebbers maken zich grote zorgen om het erfgoed in de regio. Wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Harvard zetten daarom een project op waarbij 3D-camera’s in het gebied verspreid worden. De wetenschappers willen dat er zoveel mogelijk foto’s van het erfgoed gemaakt worden, zodat de bouwwerken, mochten ze vernietigd worden, later eventueel in 3D nagebouwd kunnen worden.

Boek: Roman Palmyra

×