Week van de koloniale geschiedenis

Twaalf Oscar-nominaties voor ‘The King’s Speech’

Colin Firth als George VI
De historische film The King’s Speech is genomineerd voor maar liefst twaalf Oscars. De Academy heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

In The King’s Speech wordt het waargebeurde verhaal verteld van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk (1895-1952) die in 1936 zijn broer Eduard VIII opvolgde. Deze koning Eduard VIII deed afstand van de troon omdat hij met Elisabeth Wallis Warfield wilde trouwen maar daarvoor geen toestemming kreeg van eerste minister Baldwin.George had altijd in de schaduw van zijn broer gestaan en zat niet direct op het koningschap te wachten. Toch aanvaardde hij in 1936 de kroon. Koning George VI had echter wel een groot probleem. Praten ging hem in verband met een stotterprobleem moeilijk af. Speken in het openbaar was dus niet direct zijn ´cup of tea´.

- advertentie -

In de door Tom Hooper geregiseerde film The King’s Speech wordt ingegaan op dit probleem. George VI ging de strijd aan met zijn trillende stembanden. Hij riep de hulp in van de Australische onorthodoxe spraaktherapeut Lionel Logue. De rol van de Britse koning wordt vertolkt Colin Firth.

De film maakt nu dus kans op een groot aantal Oscars. The King’s Speech is onder meer genomineerd in de categorieën beste film, beste regie en beste script. Colin Firth is voor zijn rol genomineerd voor de Academy Award voor beste acteur. De Oscars worden uitgereikt op 27 februari. Vanaf 17 februari is The King’s Speech te zien in Nederlandse bioscopen.

Trailer van The King’s Speech

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: