Grote operatie EOD: ontmanteling V1-bom bij Deventer

1 minuut leestijd
V1 in het Nationaal Militair Museum in Soest
V1 in het Nationaal Militair Museum in Soest (CC BY-SA 4.0 - )

In verband met de ruiming van een V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog wordt een deel van de A1 tussen Deventer en Wilp komende zondag afgesloten. Ook wordt het scheepvaartverkeer in het gebied stilgelegd en mag er tot een hoogte van 1600 meter niet boven het gebied gevlogen worden.

De V1 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door de nazi’s. De naam is een afkorting van Vergeltungswaffe 1. Het was het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. Er werden tijdens de oorlog zo’n 30.000 V1’s geproduceerd. Een groot aantal daarvan werd naar Engeland en de haven van Antwerpen verschoten.

935 kilo springstof

De bom bij Deventer werd vorig jaar gevonden tijdens werkzaamheden voor de verbreding van de A1. De springstof is nog aanwezig. Bij ontploffing zou mogelijk een talud bij de snelweg beschadigd kunnen raken. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verwijderen zondag eerst de ontstekingsmechanismen. Daarna wordt de springstof van 935 kilo in kleinere stukken opgedeeld. Deze wordt vervolgend afgevoerd en op een later tijdstip vernietigd.

Woningen in een straal van 1400 meter rondom de bom worden vanwege de operatie ontruimd. Voor de EOD is de operatie bijzonder. Er worden niet heel vaak V1-bommen gevonden. Dit is de derde in zes jaar tijd.

Ook interessant: Begin van de V-bommenterreur – Londen, 13 juni 1944
…of: De V2-raket, de ballistische raket van de nazi’s

Video over de operatie:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×