Het veelbesproken schilderij De Vaandeldrager, dat recent voor een bedrag van 150 miljoen euro werd aangekocht door de Nederlandse Staat, is bezig met een reis langs de twaalf provincies van Nederland. Deze maand is het schilderij van Rembrandt te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.
Voordat de Vaandeldrager zijn definitieve plek in het Rijksmuseum krijgt, reist het schilderij langs musea in de twaalf provincies. Voor Noord-Holland is de keuze gevallen op Alkmaar. Daar is het werk samen met een vaandeldrager van Caesar van Everdingen te zien. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Stedelijk Museum dat er een werk van Rembrandt in Alkmaar bezichtigd kan worden.
Het tentoongestelde werk toont een zogeheten vaandeldrager of vaandrig. Dit soort personen droegen vroeger de vlag van hun schutterij of legereenheid. Hij ging fraai gekleed, als herkenbaar verzamelpunt en boegbeeld van zijn compagnie. Het vaandel symboliseerde de moed en eer van zijn eenheid.
Kunstkenners beschouwen de Vaandeldrager van Rembrandt als een van de topstukken uit de Nederlandse kunsthistorie. Rembrandt gebruikte mogelijk zichzelf als model. Er zijn aanwijzingen dat Rembrandt het doek niet in opdracht schilderde, maar het zelf in huis hield. Mogelijk wilde de Hollandse meester met dit schilderij zijn talent voor het verbeelden van licht, vorm en diepte etaleren.
Stedelijk Museum Alkmaar over het schilderij:
“Hoewel ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandts fraai is gekleed, zullen mensen in de zeventiende eeuw hem waarschijnlijk niet heel modieus hebben gevonden. Zijn kleding is zelfs voor die tijd behoorlijk ouderwets en werd grotendeels gedragen door mensen die zo’n honderd jaar daarvoor leefden, in de zestiende eeuw. Waarschijnlijk baseerde Rembrandt de kleding (en zelfs de snor) van de vaandrig op oude prenten. Hij verzamelde zulk materiaal en liet zich er vaak door inspireren.”
Het schilderij is de hele maand juli in Alkmaar te zien. Speciaal voor de gelegenheid is het museum deze maand ook op maandagen geopend. Er hoeft dan geen entree betaald te worden.