Dark
Light

Van Gogh Museum heeft twee gestolen schilderijen weer terug

1 minuut leestijd
'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' wordt uitgepakt. Foto: Jan-Kees Steenman
'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' wordt uitgepakt. Foto: Jan-Kees Steenman

Na veertien jaar keren zijn twee schilderijen van Vincent van Gogh weer te bewonderen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het gaat om de werken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85). De schilderijen werden vorig jaar teruggevonden in Napels.

De werken nemen volgens het museum een belangrijke plek in het oeuvre van de kunstenaar in. Het zeegezicht is een van de eerste schilderijen die Van Gogh maakte. Hij maakte het tijdens een zomerstorm op het strand. Tot dan toe had Van Gogh nauwelijks geschilderd, alleen een paar stillevens onder supervisie van de kunstenaar Anton Mauve. Het museum:

“Toch is de schilderstijl al typisch Van Gogh: wie goed kijkt ziet de stevige penseelstreek waar hij later zo beroemd om werd.”

Zeegezicht bij Scheveningen (1882)
Zeegezicht bij Scheveningen (1882)

Biografisch werk

Op het andere schilderij is het kerkje te zien waar zijn vader predikant was. Van Gogh maakte het schilderij voor zijn moeder, die op dat moment vanwege een gebroken been aan bed gekluisterd was. Oorspronkelijk zag het werk er anders uit. Na de dood van zijn vader schilderde hij herfstbladeren aan de kale winterbomen en voegde hij kerkgangers toe, waarvan sommigen rouwkleding dragen. Door de biografische lading heeft het schilderij een grote emotionele waarde. In een brief aan zijn broer Theo schreef de kunstenaar begin februari 1884 naar aanleiding van dit schilderij:

“Moe’s humeur is gelukkig, haar moeielijke positie in aanmerking genomen, zeer gelijkmatig en tevreden. En zij amuseert zich met kleinigheden. Ik heb het kerkje met de heg en de boomen geschilderd onlangs voor haar.”

Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884-85)
Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884-85)

Het Van Gogh Museum heeft geen andere schilderijen in de collectie waarop het kerkje is afgebeeld. Het is bovendien het enige schilderij in de collectie dat voorzien is van een origineel spieraam. Dit spieraam zit vol met verfresten omdat Van Gogh er waarschijnlijk zijn kwasten op schoonmaakte.

Vanaf woensdag zijn de werken voor het publiek weer te bewonderen in het Van Gogh Museum.

Lees ook: Vincent van Gogh (1853-1890) – Zijn leven en werk
Overzicht van boeken over Van Gogh

×