Van Gogh Museum heeft voelbare maquette

1 minuut leestijd
Voelmaquette in het Van Gogh Museum
Voelmaquette in het Van Gogh Museum - Foto: Petra Dorenstouter / Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft een maquette van het hele museumgebouw laten ontwikkelen die een museumbezoek voor blinde en slechtziende bezoekers eenvoudiger moet maken. Dankzij de 3D-geprinte voelbare maquette kunnen bezoekers het museumgebouw letterlijk aftasten en in kaart brengen.

Het Van Gogh Museum biedt een interactief programma aan voor blinden en slechtzienden: Van Gogh op gevoel. Speciaal getrainde rondleider nemen bezoekers met een visuele beperking in dit programma mee op reis door het museum, waarbij verschillende zintuigen worden aangesproken. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld zelf de verftoets voelen op een 3D reliëfreproductie van het schilderij Zonnebloemen. Met de maquette wil het museum deze specifieke bezoekers extra van dienst zijn. Het museum:

“De nieuwe voelmaquette helpt bezoekers te begrijpen hoe het museum is opgebouwd en wat ze op elke etage kunnen vinden, tijdens een rondleiding of onafhankelijk bezoek.”

De maquette staat in de entreehal van het Van Gogh Museum. Door aan de maquette te voelen, kunnen blinde en slechtziende bezoekers de architectuur en de indeling van de gebouwen van het museum ervaren. Zo kan men aan de hand van de miniatuurversies van de gebouwen bijvoorbeeld voelen dat het in 1973 geopende hoofdgebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld, een bijzonder trappenhuis heeft.

Maquette van het exterieur van het Van Gogh Museum
Maquette van het exterieur van het Van Gogh Museum – Foto: Petra Dorenstouter / Van Gogh Museum

Meer maquettes

De maquette bestaat uit twee delen: één miniatuurversie van de buitenkant van alle gebouwen en een opengewerkte maquette waarin alle verdiepingen met de museumzalen voelbaar zijn. Aan de hand hiervan kunnen bezoekers bijvoorbeeld achterhalen waar de liften zich bevinden. Het museum werkt momenteel nog aan voelbare plattegronden die naast de liftingangen geplaatst kunnen worden, op elke etage van de vaste collectie. Voor tijdelijke tentoonstellingen worden eveneens voelbare plattegronden geprint.

De culturele instelling zegt het eerste museum in Nederland te zijn met een uitgebreide voelmaquette van zowel de binnen- als buitenkant van het gebouw.

Ook interessant: Louis Braille – Uitvinder van het brailleschrift

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×