Verguisde Berlijnse beelden in museum

1 minuut leestijd

Het enorme Lenin-monument dat in 1991 werd weggehaald, beelden uit de Nazi-tijd en van de Pruisische koning. Allemaal beelden die ooit uit woede of uit schaamte uit Berlijn werden verwijderd, zijn vanaf 2013 weer te zien in een speciaal museum in de Duitse hoofdstad.

In 1991, twee jaar na de val van de Berlijnse Muur werd het enorme standbeeld van Lenin omver gehaald en begraven, om alle sporen van de communistische periode uit te wissen. Datzelfde gebeurde decennia eerder, met de standbeelden van de Nazi’s en lang daarvoor na de Pruisische tijd. Voor al die monumenten wordt in 2013 een speciaal museum geopend: ‘Onthuld. Berlijn en zijn monumenten’.

In de vesting Spandau, een fort uit de renaissance in de Berlijnse wijk Spandau, worden honderd monumenten opnieuw tentoongesteld. De monumenten zullen zo min mogelijk worden gerestaureerd, omdat dat volgens de initiatiefnemers een duidelijker tijdsbeeld laat zien. Volgens Andrea Theissen, projectleider van het nieuwe museum, is de tijd rijp om de beelden weer in de openbaarheid te brengen. “De expositie geeft een duidelijk beeld van hoe er met historische beelden is omgegaan”, zegt ze tegen het Duitse weekblad Der Spiegel. “Het is typisch voor de turbulente historie van Berlijn, dat niks is blijven staan.”

Beelden van Karl Marx en Friedrich Engels in het ‘Standbeeldenpark’ in Boedapest

In het nieuwe museum, dat ook internationaal de aandacht moet trekken, zijn onder meer Arische standbeelden te vinden uit het Nazi-tijdperk en generaals uit de Pruisische tijd. Ook een standbeeld van de Pruisische koning Wilhelm III en zijn vrouw Louise krijgt een plek in het museum. De zestien standbeelden van voormalige koningen, keizers en hertogen die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden zijn weggehaald uit Tiergarten park, krijgen ook een plek. Sommige beelden zijn ernstig beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In meerdere Europese hoofdsteden hebben verguisde beelden een tweede leven gekregen. Zo heeft Boedapest de communistische leiders verenigd in een zogenaamd ‘Standbeeldenpark’ en hebben verschillende Russische grootheden een standbeeld is het Moskouse ‘Gevallen monumenten park.’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×