Boek over de geschiedenis van Nederland vanaf de prehistorie. Geschreven door Geert Mak, Piet de Rooy, Jan Bank, Gijsbert van Es René van Stipriaan.
Van Trijntje, het oudste skelet van Nederland, tot de moord op Theo Van Gogh. Het Verleden van Nederland beschrijft niet alle gebeurtenissen die zich in de tussenliggende periode op dit stukje land hebben voorgedaan, maar wel de meest belangrijke en interessante gebeurtenissen. Een bondig boek over de Nederlandse geschiedenis.
In de proloog halen de auteurs de beginzinnen van het beroemdste gedicht van Hendrik Marsman aan:
Denkend aan Holland
zie ik brede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan…
Wie het boek leest waant zich in een bootje op zo’n brede – soms ook smalle – rivier en ziet het landschap en haar inwoners langzaam veranderen. Een soepele tocht hoewel je je als nieuwsgierige inzittende soms zal afvragen waarom de stuurman niet even afmeert om een stukje land achter de heuvel te onderzoeken.
Boeiende reis
Aan de hand van acht hoofdstukken wordt de lezer meegenomen van de tijd van de eerste bewoners van de delta tot het Nederland van nu. Een boeiende reis voor iedereen die ook van achteruit kijken houdt. Verleden van Nederland is niet alleen prettig geschreven. Er valt ook voldoende te bekijken. In het boek zijn legio beroemde en vaak ook erg onbekende afbeeldingen te vinden die de beschreven geschiedenis extra lading geven.
In het volgebouwde en geciviliseerde Nederland ligt ‘de geschiedenis’ nog altijd voor het oprapen. De auteurs van het boek beseffen zich dat meer dan wie ook, zo blijkt onder meer uit de beeldende schrijfstijl die bijna oproept de geschiedenis achter het Nederland van nu met de ogen gretig van stof te ontdoen. Achtere iedere steen kan een verhaal schuilgaan en wellicht bevinden zich onder de wijk waarin we wonen nog de overblijfselen van een oud Romeins marskamp of de beenderen van een lid van de Klokbekerstam. Dat besef maken de auteurs geraffineerd los.
Bij dit soort globale overzichtswerken is een goede inhoudsindex van groot belang. Verleden van Nederland heeft zo’n heldere index waardoor de drempel laag is het boek ook op verloren momenten eens uit de kast te pakken en op zoek te gaan naar een klein stukje (vergeten) geschiedenis.
Laagdrempelig
Natuurlijk zijn in de loop der tijden legio boeken over de vaderlandse geschiedenis verschenen. Verleden van Nederland onderscheidt zich door haar toegankelijkheid. Het is misschien wel het meest laagdrempelige globale overzichtswerk over de geschiedenis van de Lage Landen en zal daarmee een grote hoeveelheid ouderen én waarschijnlijk ook jongeren kunnen bekoren. Een toegankelijk werk over de Nederlandse geschiedenis.
Het boek Verleden van Nederland maakt onderdeel uit van het grote historische multimediale gelijknamige project, met onder meer een televisieserie, website en activiteiten op onder meer scholen en bibliotheken. Een campagne die Nederlanders wil laten zien hoe interessant en belangrijk de Nederlandse geschiedenis is. Als het project ten einde is zal op menig boekenplank het boek echter nog te vinden zijn. Wat ons betreft terecht.