Dark
Light

Vernielingen bij de Grebbelinie

1 minuut leestijd

Tankversperring bij Leusden – Foto: RCE
Rijksmonument De Grebbelinie is de afgelopen maanden geregeld het doelwit geweest van vernielingen. Dat meldt Staatsbosbeheer donderdag.

Op de driehonderd jaar oude verdedigingslinie blijkt ’s nachts onder meer te worden gevist. Verder worden er bij het rijksmonument onder meer bierflessen kapot gegooid, hekken vernield en brandjes gesticht. Ook wordt er vaak afval achtergelaten. Bij Renswoude is eerder een stuk van de Grebbelinie ingericht zoals deze er tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog uitzag. In een herstelde loopgraaf is hier enige tijd geleden brand gesticht. Staatsbosbeheer:

“De vernielingen zorgen voor veel extra tijd en kosten voor de vrijwilligers van Stichting Grebbelinie in het Vizier, die de loopgraaf hebben aangelegd en onderhouden.”

Staatsbosbeheer is momenteel in gesprek met politie en gemeente om een oplossing te vinden voor de overlast.

Grebbelinie

De Grebbelinie heeft sinds enkele maanden officieel de status van rijksmonument. De linie werd in de achttiende eeuw aangelegd. Het was de bedoeling dat het lage gebied tussen de Grebbeberg en de voormalige Zuiderzee onder water gezet zou kunnen worden wanneer de vijand vanuit het oosten optrok.

In 1794 moest de Grebbelinie de Fransen tegenhouden. Strenge vorst gooide toen echter roet in het eten. De vijandige legers konden zonder problemen de bevroren rivieren oversteken. Ongeveer anderhalve eeuw later vielen de Duitsers Nederland binnen. De versterkte linie, ook wel de Valleistelling genoemd, vormde toen de Nederlandse hoofdverdediging. De Duitsers gebruikten de linie in 1944 ook. Ze keerden deze toen om. De zogenaamde Pantherstellung moest toen de vanuit het westen naar Duitsland oprukkende geallieerden stoppen.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×