Veteranen van de meidagen

In de interviewcollectie van het Veteraneninstituut liggen veel opgenomen gesprekken met mannen die erbij waren toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvielen. De meesten van hen, veelal dienstplichtige militairen, hadden geen idee van de hogere politiek of de strategieën van generaals.

Slag om de Grebbeberg

Op 9 mei 1940 werden Duitse troepenbewegingen in de buurt van de grens gesignaleerd. Er leek nu echt een aanval op handen.

Eeuwenlange militaire traditie Gelderland herleeft in festival

De enorme oefenterreinen in de provincie Gelderland mogen dan, na het aflopen van de Koude Oorlog, tot een minimum ingekrompen zijn (al zijn her en der nog altijd ontploffende oefengranaten hoorbaar); het militaire verleden van de provincie, vanaf ongeveer het begin van de jaartelling, laat zich niet zo gemakkelijk uitwissen.

Vernielingen bij de Grebbelinie

Rijksmonument De Grebbelinie is de afgelopen maanden geregeld het doelwit geweest van vernielingen. Dat meldt Staatsbosbeheer donderdag.

Grebbelinie wordt rijksmonument

De Grebbelinie krijgt de status van rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De Grebbelinie heeft twee eeuwen lang een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van Nederland. De linie wordt maandag door minister Halbe Zijlstra (OCW) bezocht. Hij zal de Grebbelinie dan aanwijzen tot

Soldaat Brummelhuis met militaire eer herbegraven

Op het Militair Ereveld Grebbeberg is vrijdagmiddag de in 1940 gesneuvelde soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek met militaire eer herbegraven. Tot deze week was hij de laatste ‘onbekende soldaat’ op de militaire begraafplaats. Dankzij door zijn nabestaanden afgestaan DNA-materiaal kon hij geïdentificeerd worden. De onbekende militair bleek de soldaat W.F.

Winterswijk in de Tweede Wereldoorlog

Op talloze plekken wordt in 2010 stilgestaan bij het feit dat 65 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog ten einde liep. In Winterswijk is vanaf vrijdag de expositie ‘Winterswijk in de Tweede Wereldoorlog’ te zien.

‘Meer gewonden bij Duitse invasie dan gedacht’

Volgens de Nederlandse historicus Peter Kruit raakten bij de Duitse invasie in 1940 meer soldaten gewond dan tot nu toe is aangenomen. Hij beweert dat in zijn boek Een mythe aan scherven dat later deze maand verschijnt.