In Holten (Twente) zijn archeologen gestuit op de resten van een versterkt aarden houten kasteel. De opgraving, die volgde op het zien van verkleuringen op luchtfoto’s, bracht een bouwwerk aan het licht dat ouder is dan de bekende ruïne van kasteel de Waerdenborch aan de andere kant van Holten.
De vondst werpt volgens de gemeente Rijssen-Holten nieuw licht op het Hanzeverleden van het gebied. Tijdens de bloeiperiode van de Hanze lag Holten strategisch langs belangrijke handelsroutes.
Mogelijk was het gevonden kasteel een voorloper van de Waerdenborch, dat bekendstaat als een van de vroegere versterkte plaatsen in deze regio. Dit kasteel werd eind veertiende eeuw gebouwd in opdracht van de bisschop van Utrecht, om het oosten van zijn gebied te beschermen tegen invallen vanuit het hertogdom Gelre. Het kasteel werd in 1380 platgebrand, maar in 1382 herbouwd door de stad Deventer. In de zestiende eeuw werd het bouwwerk definitief afgebroken. Alleen de fundamenten zijn bewaard gebleven.
Luchtfoto
Het nieuw ontdekte kasteel had een ovale vorm en was ongeveer zestig bij veertig meter groot. De gevonden resten dateren uit circa 1350. Het kasteel lag aan een belangrijke middeleeuwse weg van Deventer naar Twente en Duitsland. Dat archeologen het kasteel hebben ontdekt is te danken aan een luchtfoto die tijdens een droge zomer is gemaakt. Hierop zijn de ondergrondse contouren van het kasteel zichtbaar. Tegenover RTV Oost legt archeoloog Huub Scholte Lubberink uit hoe dat kan:
In de voormalige grachten van zo’n kasteel zit veel humusmateriaal. Dat blijft lang vochtig. Op het moment dat de rest van de grond droog is, groeit de begroeiing in de grachten door. Zo worden de contouren van het kasteel zichtbaar.
Na een open dag, waarbij belangstellenden de opgraving kunnen bekijken, worden de sleuven weer dichtgegooid om de vondst te beschermen. De gemeente is van plan een informatiebord te plaatsen ter herinnering aan de restanten van het versterkte aarden houten kasteel. Ook wordt een video ontwikkeld.
Bronnen â–¼
-https://www.oost.nl/nieuws/2882206/wat-is-deze-mysterieuze-vorm-in-een-weiland-buiten-holten