Havezate – Versterkte woningen van leden van het ridderschap

Havezate 't Waliën in Winterswijk
Havezate 't Waliën in Winterswijk (Publiek Domein - wiki)

Een havezate, ook wel havezathe of havesate, is een versterkt woning of hoeve. Oorspronkelijk ging het om een riddermatig goed. Wie zitting wilde nemen in het Ridderschap diende over een erkende havezate te beschikken. De hoofdbewoner van de havezate was vrijgesteld van belastingen.

Havezates kwamen slechts voor in enkele gebieden in het oosten van het huidige Nederland:

  • Het graafschap Zutphen (circa 40)
  • Overijssel (circa 122)
  • Drenthe (circa 18)

In andere gebieden kende men wel soortgelijke huizen, maar die stonden bekend onder andere namen, zoals borg (Groningen), stins (Friensland) of Ridderhofstad (Utrecht). De oorspronkelijke betekenis van havezate is hofstede en eerder sprak men ook wel van saelsteden. Havezates dienden goed verdedigd te kunnen worden. Zo werden bij sommige exemplaren bijvoorbeeld slotgrachten aangelegd.

Boek: De Cloese. Havezate aan de Berkel

Bronnen

-Havezate Mensinge en haar bewoners – Vincent Jonkheid
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Havezate
-https://www.entoen.nu/nl/drenthe/drenthe-vo/havezate
-Een tocht langs Drentse havezaten – Jo Bos & Paul Brood

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: