Wanneer financiële middelen worden overgeheveld van de ene post naar de andere en er dus niet echt geld uitgegeven wordt en ook geen winsten worden behaald, spreekt men wel van ‘vestzak-broekzak’ of een ‘vestzak-broekzakoperatie’. Er is dan enkel sprake van een verschuiving van geld.
Ook in figuurlijke zin wordt deze uitdrukking wel gebruikt, dan bijvoorbeeld om aan te geven dat in een bepaalde situatie iets lijkt te veranderen, terwijl in werkelijkheid alles hetzelfde blijft. Er worden wel inspanningen gedaan, maar er verandert uiteindelijk niet echt iets of er wordt geen voordeel bereikt. Net zoals bij een man of vrouw die een briefje van vijftig euro in bezit heeft en dat netjes bewaart in de broekzak. Als dat geld wordt verplaatst naar de vestzak is er eigenlijk niets veranderd.
Ook in de media wordt de uitdrukking nog geregeld gebruikt. Zo schrijft BNR bijvoorbeeld in een nieuwsartikel over het leengedrag van Nederlanders:
Volgens huiseconoom Han de Jong wordt vooral geleend voor verbouwing van de woning, voor auto’s en om oude leningen af te lossen. ‘Dat is laten we zeggen, vestzak, broekzak.’