Dark
Light

Videobeelden van de Titanic uit 1986 vrijgegeven

80 minuten beeld
Auteur:
1 minuut leestijd
Still van de vrijgegeven video van de Titanic
Still van de vrijgegeven video van de Titanic (WHOI)

Deze week is videomateriaal uit 1986 vrijgegeven met daarop beelden van de Titanic, het beroemde ‘onzinkbare schip’ dat in 1912 na een aanvaring met een ijsschots in de Atlantische Oceaan verging. Sommige delen van de tachtig minuten lange video waren al wel eerder te zien, bijvoorbeeld in documentaires, maar er zit ook veel onbekend materiaal tussen.

Het materiaal is vrijgegeven door het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI). De beelden zijn in de loop van 1986 gemaakt met een bemande duikboot van Robert Ballard, de leider van een Amerikaans-Frans expeditieteam dat het wrak van de Titanic een jaar eerder na een lange zoektocht wist te lokaliseren. In totaal werden er in 1986 elf duikexpedities naar het wrak uitgevoerd. Vanuit de bemande duikboot stuurde men hierbij een op afstand bediend vaartuig (Remotely operated underwater vehicle) richting het wrak zodat van dichtbij beelden konden worden geschoten.

De volledige video uit 1986:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×