Vijftig jaar onafhankelijkheid voor Madagascar

1 minuut leestijd
Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar (CC BY-SA 3.0 - Bernard GagnonBernard Gagnon - wiki)
Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar (CC BY-SA 3.0 - Bernard GagnonBernard Gagnon - wiki)

Net als Congo staat Madagaskar dit jaar stil bij het feit dat het land vijftig jaar geleden onafhankelijk werd. Veel te vieren is er echter niet.

Zowel politiek als economisch staat Madagaskar er niet al te best voor. Maart 2009 vond er een staatsgreep plaats. Het land kreeg in Andry Rajoelina (1974), de voormalige burgemeester van hoofdstad Antananarivo, een nieuwe president. Een veel te jonge president. Volgens de grondwet van Madagaskar moet een president namelijk minimaal veertig jaar oud zijn.

Sinds de machtswisseling van 2009 is er in Madagaskar wat de Europese Unie betreft onvoldoende democratische vooruitgang geboekt. De EU heeft daarom besloten ontwikkelingshulp aan het land voor een periode van twaalf maanden op te schorten.

Symposium

Tijdens een symposium van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de University of Antananarivo wordt maandag 28 juni uitvoerig gesproken over de ontwikkelingssamenwerking Afrika. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de verschillende westerse ontwikkelingsprogramma’s in postkoloniale Afrikaanse landen. En over de vraag of de doelen van ontwikkelingsorganisaties als de Wereldbank en NGO’s wel aansluiten bij de ontwikkeling die de lokale bevolking graag ziet.

Ook aandacht voor de flora en fauna in Madagaskar, waarvan zeker tachtig procent uniek voor het gebied is. Volgens wetenschappers dreigen delen van de biodiversiteit verloren te gaan door politieke chaos en “wetteloosheid”.

Historicus Stephen Ellis geeft tijdens het symposium een overzicht van de vijftig jaar onafhankelijkheid in Afrika en Madagaskar. Bezoek voor meer informatie en het volledige programma de website van de VU.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×