Vlooienmarkt – Herkomst van het begrip

1 minuut leestijd
Koopwaar op een moderne vlooienmarkt
Koopwaar op een moderne vlooienmarkt (CC0 - Skitterphoto - Pixabay)

Wie goedkope tweedehands spullen in huis wil halen, gaat tegenwoordig vaak naar de kringloopwinkel. De ouderwetse rommelmarkten zijn echter ook nog altijd populair. Deze markten worden van oudsher ook wel vlooienmarkten of luizenmarkten genoemd. Waarom eigenlijk?

Ook in het Engels is de vlo verbonden aan de rommelmarkten. Daar spreekt men van de flea market. Ons woord vlooienmarkt is echter niet via het Engels maar via het Frans in onze taal beland. Het gaat om een zogenoemde leenvertaling.

In Frankrijk spreekt men van marché aux puces. Naar verluidt werd de eerste echte vlooienmarkt in 1885 in de Parijse stadswijk Saint-Ouen gehouden. Eerder waren de verkopers die zich hier verzamelden, zogeheten voddenrapers, uit het stadscentrum verjaagd toen ze hun waar aan de man probeerden te brengen. Aan de rand van de stad vonden ze wel een plek om hun spullen te koop aan te bieden.

De verkopers stonden niet echt in hoog aanzien en werden soms spottend puciers (vlooien) genoemd, waarmee de spotters suggereerden dat er geregeld ongedierte zat in de verkochte spullen. De markten zelf, die naar verloop van tijd steeds populairder werden, kwamen hierdoor uiteindelijk bekend te staan als vlooienmarkten. En dat dus niet alleen in Frankrijk, maar ook in omringende landen. In Duitsland spreekt men bijvoorbeeld van Flohmärkte.

Bronnen â–¼

-https://nl.france.fr/nl/parijs/article/rommelmarkt-parijs-marche-puces-saint-ouen
-https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/vlooienmarkt
-https://www.ensie.nl/wiktionary/vlooienmarkt

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×