Vorden herdenkt ook Duitse militairen tijdens Dodenherdenking

1 minuut leestijd

In het Gelderse dorp Vorden (gemeente Bronckhorst) worden tijdens de komende Dodenherdenking ook enkele gesneuvelde Duitse piloten en soldaten herdacht. Het gaat om Duitsers die begaven liggen op de Vordense begraafplaats en in de oorlog in de nabije omgeving om het leven kwamen.

De herdenking op de begraafplaats wordt georganiseerd door het Vordense comité 4 en 5 mei. Het is voor het eerst dat het comité ook Duitse soldaten wil betrekken. Volgens de gemeente Bronckhorst staat de plechtigheid in het teken van ‘verbroedering en verzoening’.

In verschillende media hebben critici zich al negatief uitgelaten over de plannen van de gemeente. Zo zegt de voorzitter van de Joodse Omroep, Fred Ensel, tegenover nu.nl bijvoorbeeld het plan “respectloos” te vinden.

Het is de bedoeling dat de herdenking bijgewoond wordt door de burgemeester van Vorden, Henk Aalderink. De burgemeester heeft aangegeven in totaal vijftien boze e-mails te hebben ontvangen. Naar aanleiding van de ontstane commotie schrijft de gemeente Bronckhorst dinsdag onder meer:

“Het is zeker niet de bedoeling met onze aanwezigheid bij deze herdenking nabestaanden en anderen te kwetsen. De herdenking van Duitse soldaten is ook geen aparte plechtigheid, maar vormt een onderdeel van de gehele herdenking.”

Na de herdenking wordt er langs de graven gewandeld. Daarbij wordt de aanwezigen de gelegenheid geboden om wel of niet langs de graven van de Duitse soldaten te lopen. Het kerkhof in Vorden is een van de weinige plaatsen in Nederland waar nog Duitse militairen begraven liggen.

Lees ook: 4 mei – Steeds minder overlevenden, steeds meer slachtoffers
Boek: Zestig jaar herrie om twee minuten stilte

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×