Dark
Light

Vrouw op beroemde WOII-foto overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
V-J Day in Times Square - Alfred Eisenstaedt
V-J Day in Times Square - Alfred Eisenstaedt

Greta Friedman, de vrouw waarvan beweerd wordt dat ze de verpleegster is die op een beroemde WOII-foto wordt gekust door een matroos, is op 92-jarige leeftijd overleden. Haar zoon heeft dat bekendgemaakt.

De bevrijdingsfoto waarop de Amerikaanse te zien zou zijn, werd op 14 augustus 1945 gemaakt door Alfred Eisenstaedt op Times Square in New York. Een week later werd de foto, tegenwoordig bekend als V-J Day in Times Square, gepubliceerd in TIME. Uiteindelijk werd het een van de beroemdste bevrijdingsfoto’s ooit gemaakt. De foto werd gemaakt kort nadat bekend was geworden dat Japan zich had overgeven. Er brak een groot feest uit op straat.

De matroos op de foto was vermoedelijk George Mendonsa. Hij zat op de bewuste dag met zijn verloofde in de bioscoop toen de deuren plotseling opengingen en mensen schreeuwden dat de oorlog voorbij was. In beschonken toestand kuste hij hierna een vrouw in een witte jurk. Dat hij niet door had dat hij niet zijn vrouw kuste, maar verpleegster Greta Friedman weet de matroos later aan het feit dat hij nogal wat gedronken had. Greta Friedman zei ooit over de foto:

“Het was een prachtig toeval. Een man in matrozenuniform en een vrouw in een witte jurk. En een geweldige fotograaf op het juiste moment.”

Hard bewijs dat ze inderdaad de vrouw op de foto is, ontbreekt overigens. Er zijn in het verleden meer mensen geweest die claimden de vrouw in de witte jurk te zijn.

Reunification Kiss - Gary Mark Smith, 1990
Reunification Kiss – Gary Mark Smith, 1990

Duitse hereniging

Op 3 oktober 1990 liet fotograaf Gary Mark Smith zich inspireren door de bevrijdingsfoto. Op die dag werd in Duitsland volop feest gevierd vanwege de hereniging van oost en west-Duitsland. In Keulen liet Smith een man en een vrouw uitbundig zoenen, net als in 1945 op Times Square.

Meer Tweede Wereldoorlog
Boek: De bevrijding in beeld

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×