Waar komt ons woord dinsdag vandaan?

1 minuut leestijd
1
Germaanse volksvergadering (ding)
Germaanse volksvergadering (ding) - Tekening gemaakt door Charles Rochussen

De namen van de dagen van de week zijn, net als die van de maanden, oorspronkelijk afkomstig van de Romeinen en Germanen. Dat geldt ook voor de dinsdag.

De god Tyr of Tiwaz
De god Tyr of Tiwaz
Bij de Romeinen stond deze dag bekend als Dies Martis, ofwel de dag van de oorlogsgod Mars. In het Frans, niet voor niets een Romaanse taal, is deze koppeling met de Romeinse god nog terug te vinden. Daar spreekt men namelijk van mardi. En in Italië spreekt men van martedì (dag van Mars).

Tyrsdag

Het Nederlandse woord dinsdag is hier duidelijk niet van afgeleid. Volgens de meeste onderzoekers dankt de weekdag zijn naam echter wel aan een andere god, namelijk Tyr, een Noordse krijgsgod die ook wel bekend is onder de namen Tiwaz of Thingsus. Deze god zorgde voor gerechtigheid en was daardoor ook de god van het zogeheten ‘ding’, de Germaanse volksvergadering waarop recht gesproken werd. Er is wel eens gesuggereerd dat men vroeger vooral op dinsdagen rechtsprak en de weekdag daarom vernoemde naar de krijgsgod en zijn ‘ding’. Het werd zo dus Tyrsdag of dingsdag.

De koppeling met de Noordse god is in meer talen terug te vinden. Zo komt het Engelse woord Tuesday bijvoorbeeld van het oud-Engelse Tiwesdæg, ofwel TÄ«w’s Day.

Fenrir

Dat de weekdag vernoemd is naar de Noordse god is misschien wel sympathiek. Volgens de mythologie verloste Tyr, een zoon van het belangrijke godenpaar Odin en Frigg, de mensheid namelijk van de monsterlijke wolf Fenrir. De god ketende de gevaarlijke wolf en betaalde daarvoor een hoge prijs: Fenrir beet hem een hand af.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
1
0
Reageren?x
×