Deze week betoogde de Vlaamse historicus Vigor Clius op dit geschiedenisforum dat Nederlanders schaatsen omdat het schaatsen een uitlaatklep is voor calvinisten, die immers geen carnaval vieren en ook wel eens uit het strakke keurslijf van de kerk willen ontsnappen. Dat was althans de kern van zijn betoog: op het ijs zouden calvinisten loskomen van religieuze wetten en regels. In dit artikel voer ik argumenten aan waarom die stelling onjuist is.
![Vlaams psalter](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2014/04/Vlaams-psalter.jpg.webp)
Nu zult u zeggen: “maar het zijn toch vooral protestanten die schaatsen en katholieken die fietsen.” Dat is op zich juist. Maar dat is toeval. De geografie bepaalde namelijk de sport die je beoefent. Het natuurijs ligt nu eenmaal vooral in calvinistisch gebied. In het katholieke zuiden kun je op enkele plassen na nauwelijks schaatsen op natuurijs. De beschikbaarheid van natuurijs speelt een grote rol.
Dat gold ook voor gebieden als de Fens in Oost-Engeland en Noordwest Vlaanderen. De delta van de Theems is het gebied dat bekend staat als de Fens ten oosten van Cambridge. De delta is door Nederlanders drooggelegd en ook daar liggen honderden kilometers kanaal. Aan het eind van de Kleine IJstijd was schaatsen in de Fens ongekend populair. ’s Werelds beste schaatsers kwamen in de negentiende eeuw uit de Fens. En niet omdat het calvinisten waren. De oudste schaatsschilderijen komen nota bene uit het katholieke Vlaanderen, de oudste afbeelding van een schaatser ook. Het is een margetekening van een Vlaams gebedenboek. Ook in het ‘donkere zuiden’ was schaatsen ongekend populair. Met het calvinisme heeft dat niets te maken.
Wat dan wel? Waarom schaatsen we? Ik denk dat het beste antwoord is: de ervaring zelf. De dichters wisten het al, schaatsen geeft je vleugels. Je komt bijna los van de aarde, nog slechts 3 millimeter verbindt je met de wereld. Schaatsen is een fantastische ervaring als je een beetje onder de knie hebt. Daar komt nog bij dat de sfeer op het ijs geweldig is. Je raakt heel gemakkelijk in gesprek met mensen en vele schaatsers vonden de liefde op het ijs. Dat we even uit onze dagelijkse bezigheden zijn helpt daarbij.
Het beste antwoord op de vraag waarom we schaatsen is dus: we schaatsen omdat het kan. We vieren ook geen overwinning op de strijd tegen het water, die strijd maakt het ons juist mogelijk om te schaatsen. En dat geldt dus niet alleen voor calvinisten. Ook Brabanders houden van schaatsen en hebben al menige gouden medaille gewonnen. Voordat Ids Postma de eerste gouden medaille voor Friesland won, had Brabant er al drie op zak. Het ijs is van iedereen.