1 april, grappendag

Elk jaar doen de media en veel particulieren op 1 april weer hun best om iemand iets wijs te maken of mensen voor de gek te houden.

Carnaval in de middeleeuwen, van God los?

Rozanne Versendaal, promovendus aan de Universiteit Utrecht, onderzocht welke functie carnaval in de late middeleeuwen had en concludeert dat ons huidige carnavalsfeest zijn wortels vindt in de middeleeuwen.

Aswoensdag, begin van de Veertigdagentijd

In de katholieke kerk is Aswoensdag de eerste dag van de veertigdaagse vastentijd voorafgaand aan Pasen. De dag dankt zijn naam aan het askruisje dat priesters op deze dag traditioneel op het voorhoofd van gelovigen zetten.

Februari – De maand van carnaval

Al van oudsher is februari een maand van feesten. Voor de Romeinen was het de maand van boetedoening en voor de Germanen de maand van de vruchtbaarheid.

Carnaval en Dionysos

Optochten met praalwagens, verkleedpartijen en rijkelijk vloeiende drank. Het moderne carnaval heeft meer gemeen met tradities uit de Griekse oudheid dan je denkt.

Alaaf! Carnaval!

Carnaval: de Limburger leeft er maanden naartoe, de Friezen schudden het hoofd in onbegrip. In heel Nederland zijn er carnavalsfeesten, maar alleen in Noord-Brabant en Limburg ligt alles dagenlang plat. Dat carnaval vooral in het zuiden wordt gevierd, komt door de katholieke herkomst. In de Middeleeuwen heette het vastenavondviering. Alles

Rabobank treft schikking om ‘koningszilver’

Afgelopen zomer bleek de Rabobank in Kerkrade een aanzienlijke vierhonderd jaar oud zilverwerk per ongeluk te hebben weggegooid. De bank heeft nu een schikking getroffen met de schutterij die eigenaar was van het waardevolle zilverwerk.

Rabobank gooit historisch zilverwerk weg

De Broederschap Sint Sebastianus, een oud schuttersgilde in Kerkrade, is vierhonderd jaar oud zilverwerk kwijt. Het zilver bevond zich in een koffer in een kluis van de Rabobank en blijkt door de bank enige tijd geleden te zijn meegegeven aan de reinigingsdienst. Dat meldde de regionale omroep L1 vrijdag. Een

Vastenavondgeschrift, 16de eeuw

Museum Meermanno ‘Boek van de Maand’ (februari) Dit is waarschijnlijk het zotste handschrift in Museum Meermanno. Het is een draaiboek voor een Vastenavondviering, de afsluiting van de carnavalsperiode en de feestelijke vooravond van veertig dagen vasten. Dit anonieme werk werd in ca. 1550 in (de omgeving van) Jutphaas gemaakt voor

Carnaval verboden?

Carnaval vieren gebeurde in Europa volop in de Late Middeleeuwen. Het viel samen met de al eeuwen bestaande lentefeesten.

Aangifte tegen ganstrekkerij in Zuid-Limburg

Traditiegetrouw wordt in het Limburgse plaatsje Grevenbicht op carnavalsdinsdag aan ganstrekken gedaan. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt daar heel snel verandering in. De Limburgse afdeling van de partij is van mening dat er sprake is van dierenmishandeling en heeft aangifte gedaan bij de nieuwe Waren