Dark
Light

Grap zwarte predikant bezorgde 30 Ku Klux Klan-leden slappe lach

Auteur:
3 minuten leestijd
Gegrillde kip (cc - Pixabay - kdaubon)
Gegrilde kip (cc - Pixabay - kdaubon)

Lange tijd werd Wade Watts (1919-1998) geterroriseerd door de Ku Klux Klan (KKK). Tot hij een hele strakke opmerking maakte en dertig Ku Klux Klan-leden op het verkeerde spoor zette. Watts raakte daarna diep bevriend met de leider van de plaatselijke groep KKK-leden.

Naar de achtertuin om te eten

The National Association for the Advancement of Colored People (NAACP)
The National Association for the Advancement of Colored People (NAACP)
Predikant Wade Watts was voorganger in een baptistische kerk in Oklahoma, een Civil Rights-activist en voorzitter van de plaatselijke afdeling in Oklahoma van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP). Watts was goed bevriend met zijn bekende collega-predikant Martin Luther King (1929-1968), die hij regelmatig ontmoette in het kader van hun gezamenlijke strijd voor de Civil Rights Movement.

In zijn jeugd was Wade bevriend geweest met een blanke jongen, met wie hij regelmatig speelde. Maar wanneer hij bij hun ouders thuis mocht blijven om te eten, stuurde de familie hem naar buiten – naar de achtertuin – om daar in zijn eentje het bord leeg te eten. Wade mocht niet mee-eten met de familie. De diepgewortelde segregatie die in de Verenigde Staten aan de orde van de dag was, was de reden voor Watts om zich al op zijn zeventiende jaar aan te melden bij de NAACP.

Rond 1950 werd Wade, hij was toen de dertig jaar net gepasseerd, predikant.

Het ‘chicken incident’: de practical joke van Wade Watts

Als predikant trok Wade Watts fel van leer als bestrijder van segregatie en racisme. Maar ook als ‘gewone man’, in het dagelijks leven, durfde hij zijn mond open te trekken. En Watts was zeer gevat… Zo ging hij eind jaren 1950 met de blanke Democratische politicus Eugene “Gene” Stipe uit eten in een restaurant. Toen de serveerster hem zag, zei ze:

…I don’t serve Negroes.

…waarop Watts gevat antwoordde:

I don’t eat Negroes. I just came to get some ham and eggs.

Beroemder nog is het ‘chicken incident’. In 1979 had Watts, zelf zestig jaar, de kans op de radio te debatteren met de 20-jarige Johnny Lee Clary (1959-2014), die toen Ku Klux Klan-leider van Oklahoma was. Clary weigerde Watts de hand te schudden en toen Watts na afloop van het radio-interview zijn vrouw en een jong nichtje aan Clary voorstelde, vroeg Watts hoe hij zo’n klein kind nu kon haten. Clary had er geen antwoord op.

Aanhangers van de Ku Klux Klan in 1948 - cc
Aanhangers van de Ku Klux Klan in 1948 – cc
Na het interview bleef Clary met andere Ku Klux Klan-leden Watts achtervolgen om hem waar mogelijk te intimideren en kleineren. Zo belde Clary hem regelmatig op en bedreigde Wade Watts dan met de dood. Op een gegeven moment zat Watts te dineren in een McAlester restaurant. Hij nam net een grote hap van zijn kip, toen Johnny Lee Clary voor zijn neus stond met dertig andere Ku Klux Klan-leden. Clary zei tegen Watts:

“…think very carefully about what you do to that piece of chicken in front of you, because whatever you do to that chicken, we’re going to do to you.”

Watts keek hem aan, wachtte een aantal seconden en pakte toen het kippenvlees op en zoende het. De dertig KKK-leden schoten in de lach en Clary moest met de staart tussen de benen de aftocht blazen.

Met deze strakke grap had Watts het respect van Clary afgedwongen. Clary raakte hierna steeds losser van de KKK en verliet die organisatie uiteindelijk in 1990. In datzelfde jaar begon hij als voorganger in een Pentecostal Church.

Bronnen

Boeken
-Steve Gerkin, Hidden History of Tulsa (Charleston: The History Press, 2014), hfst.3: ‘Watts and Clary: The Odd Couple of Civil Rights Reconciliation’.

Internet
-http://www.best-top10-list.com/view/article/4459/reverend-wade-watts
-https://en.wikipedia.org/wiki/Wade_Watts

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×