Waterschap Veluwe is bij graafwerkzaamheden in de Gelderse plaats Voorst op restanten van een historische molen gestuit. Het waterschap heeft dat maandag bekendgemaakt.
De vondst werd gedaan bij de Voorsterbeek. Medewerkers van het waterschap vonden er een oude stenen vloer, de vermoedelijke molengoot en een molensteen. Volgens het waterschap gaat het om een bijzondere vonst:
“De omgeving kent een oude geschiedenis. Meer dan vierhonderd jaar was de molen nauw verbonden met de molen van Kasteel De Nijenbeek. Vanaf 1372 verdween de molen door verwoesting. Dat gebeurde na gevechten tussen Utrechtse bisschoppelijke troepen en de Bronkhorsten. Ruim twee eeuwen later, in 1597 vond herbouw plaats. In 1935 is de molen in zijn geheel afgebroken.”
Het waterschap is momenteel bezig de Voorsterbeek bij Voorst in oude luister te herstellen. De oude, bochtige loop van de beek wordt weer zichtbaar gemaakt.
Het is de bedoeling dat de resten van de historische molen in de grond blijven zitten. Hiervoor moet het ontgravingsplan van het waterschap wel enigszins aangepast worden.
Meer archeologie
Boek: Molens – routes, historie en achtergronden