Werelderfgoed Pampus wordt volledig zelfvoorzienend

1 minuut leestijd
Impressie van het nieuwe entreegebouw Pampus.
Impressie van het nieuwe entreegebouw Pampus. (Copyright Paul de Ruiter Architects - Via Coebergh PR)

Het Forteiland Pampus in het IJmeer wordt volledig zelfvoorzienend en fossielvrij. Het is de bedoeling dat het Werelderfgoed over enkele jaren volledig op zonne- en windenergie draait.

Forteiland Pampus ligt midden in het IJmeer, op een half uurtje varen van Amsterdam IJburg en Muiden. Het kunstmatig eiland is in de negentiende eeuw aangelegd als sluitsteen van een 135 kilometer lange verdedigingslinie (De Stelling van Amsterdam) die de hoofdstad moest beschermen tegen aanvallen vanaf de Zuiderzee. Zo’n honderdvijfentwintig jaar geleden was het eiland ook al zelfvoorzienend. Tom van Nouhuys, directeur Stichting Forteiland Pampus:

“Het eiland met zijn immense fort was uniek in Nederland en kon tweehonderd soldaten langdurig voorzien van water en energie, zonder aansluiting met de wal. Inmiddels heeft het eiland, als boegbeeld van UNESCO-werelderfgoed Stelling van Amsterdam, een museale en recreatieve functie.”

Impressie van het nieuwe entreegebouw op Pampus
Impressie van het nieuwe entreegebouw op Pampus (Copyright Paul de Ruiter Architects – Via Coebergh PR)

De transformatie van het eiland is deze week symbolisch in gang gezet door de ingebruikname van de biovergister. De volgende stap in de verduurzaming van Pampus is het installeren van een nieuwe waterinstallatie. Met behulp van een filtersysteem kan het forteiland, net als vroeger, straks zijn eigen drinkwater winnen. Momenteel wordt dagelijks per boot nog enkele duizenden liters water naar het eiland gebracht. Dat is straks verleden tijd. Op de planning voor de komende tijd staan verder onder meer de plaatsing van zonnepanelen en een windmolen en de bouw van een nieuw entreegebouw. De duurzaamheidsoperatie kost in totaal zo’n 5,5 miljoen euro.

De uitdrukking: Voor pampus liggen
Boek: Werelderfgoed van Nederland

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×