Werk Mondriaan hangt tientallen jaren op zijn kop in Duits museum

1 minuut leestijd
Detail van het werk van Mondriaan
Detail van het werk van Mondriaan - Foto: Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen

Een museum in Düsseldorf blijkt een werk van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan tientallen jaren verkeerd te hebben opgehangen. Bij de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen krijgen de bezoekers het werk op zijn kop voorgeschoteld.

Piet Mondriaan
Piet Mondriaan
Het museum maakte dit afgelopen week zelf bekend tijdens een persconferentie bij de opening van een tentoonstelling ter ere van de honderdvijftigste geboortedag van Mondriaan. Het gaat om het kunstwerk New York City 1 dat Mondriaan in 1942 maakte, twee jaar voor zijn overlijden. Het Duitse museum voegde dit werk in 1980 toe aan de collectie. Na aankoop blijkt het echter verkeerd te zijn opgehangen.

Voor de tentoonstelling dook het museum de archieven in en stuitte men op een foto uit 1944 waarop het doek te zien is op een schildersezel in Mondriaans atelier. Daarop is het schilderij andersom te zien.

Horizontale stroken

Dat het om een abstract schilderij gaat, zou als verzachtende omstandigheid aangevoerd kunnen worden. Het schilderij bestaat uit verschillende horizontale en verticale stroken, in voor Mondriaan kenmerkende kleuren. Aan een kant zijn enkele horizontale strepen dicht op elkaar te zien. Op de foto uit 1944 zitten deze strepen aan de bovenkant van het werk, terwijl ze in het Duitse museum aan de onderkant zitten. Ook op een gelijkend werk van Mondriaan in het Centre Pompidou in Parijs zijn de strepen aan de bovenzijde te zien.

Hoewel dus duidelijk sprake is van een fout is het museum niet van plan het schilderij om te keren.

Trailer van de tentoonstelling:

Boek: Piet Mondriaan – de man die alles veranderd

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×