Westerborkfilm officieel erkend als werelderfgoed

1 minuut leestijd
Sill uit de Westerborkfilm, Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Sill uit de Westerborkfilm, Herinneringscentrum Kamp Westerbork

De bekende Westerborkfilm uit 1944 is opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register. Dat is maandag bekendgemaakt. De film bevat unieke beelden van het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Script Westerborkfilm, NIOD
Script Westerborkfilm, NIOD
Met de vermelding in het register is de film officieel erkend als documentair werelderfgoed. Andere bekende stukken uit het Memory of the World Register zijn bijvoorbeeld de dagboeken van Anne Frank, de oudst bewaarde Koran en originele filmnegatieven van The Wizard of Oz.

De Westerborkfilm is gefilmd door de Joodse filmmaker en gevangene Werner Rudolf Breslauer, in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker. De aanname is dat Gemmeker een film wilde vertonen aan het nazibewind in Duitsland, over het geciviliseerde, geoliede systeem van doorgangskamp Westerbork. Breslauer kreeg als maker veel vrijheid, waardoor zijn perspectief op het dagelijks leven in het kamp zichtbaar is in de filmbeelden. NIOD-directeur Frank van Vree over de film:

“Deze film bevat zeldzame, iconische beelden, met een uiterst problematische status – want gemaakt in opdracht van de nazi’s; juist daardoor raken ze aan de kern van een van de meest gruwelijke episodes van de moderne geschiedenis.”

Beelden uit de film zijn veel gebruikt in documentaires en films over de Tweede Wereldoorlog. Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is blij met de erkenning:

“Het is echt uniek materiaal: het zijn de enige bekende beelden uit duizenden kampen in Europa, die niet geënsceneerd zijn en de enige beelden van de transporten. En juist omdat het bewegend beeld is, maakt het heel veel indruk op mensen.”

Met de vermelding in het register verkennen de betrokken organisaties samen mogelijke restauratie en nieuwe vormen van educatie en publiekspresentatie van de Westerborkfilm.

Lees ook: Kamp Westerbork – Nederlands concentratiekamp
…en: Albert Konrad Gemmeker (1904-1982) – Commandant van Westerbork
Boek: Kamp Westerbork in beleving en herinnering

Documentaire over de Westerborkfilm

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×