Westerborkpad officieel in gebruik genomen

1 minuut leestijd

Het Westerborkpad, een herdenkingspad dat loopt van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen, is deze week officieel in gebruik genomen.

Vrijdag, op de internationale Holocaust Memorial Day, vond de eindpresentatie plaats bij het terrein van kamp Westerbork. Eerder deze week vertrok een groep geoefende wandelaars vanaf de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Iedere dag werd een deel van het traject gelopen. Het pad loopt niet alleen langs het spoor maar ook langs plekken die een rol hebben gespeeld in de Jodenvervolging, zoals woningen waar onderduikers zaten. Vrijdag werd het laatste deel gelopen, langs de route van het voormalige spoortracé naar kamp Westerbork.

Aan het einde van de route werd het eerste deel van een blijvende markering aangebracht van de spoorlijn waarlangs meer dan 100.000 Joden en Sinti en Roma werden weggevoerd. Op de eerder deze week gelanceerde website www.westerborkpad.nl worden de (oorlogs)verhalen van wandelaars bijeengebracht.

Markering spoortracé

Voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork betekent de opening van het Westerborkpad het begin van een nieuw project: het zichtbaar maken van de spoorlijn waarmee Joodse gevangenen vanaf 1942 kamp Westerbork binnenkwamen.

De markering van dit spoortracé vanaf het voormalige station in Hooghalen zal onder meer uit manshoge bielzen bestaan.

Boek: Het Westerborkpad

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×