Wetenschappers willen oeros weer tot leven wekken

1 minuut leestijd
Oeros (CC BY-SA 3.0 - Joanbanjo - wiki)
Oeros (CC BY-SA 3.0 - Joanbanjo - wiki)

Een groep Italiaanse wetenschappers wil de uitgestorven oeros weer tot leven wekken. Dat melden verschillende buitenlandse kranten.

Tekening van een Oeros in gevecht met een roedel wolven (Heinrich Harder)
De oeros (bos primigenius) was afkomstig uit India en leefde vanaf de tweede helft van het Pleistoceen in grote delen van Europa. Gedurende de terpentijd was het dier niet zeldzaam in Nederland en leefde was de oeros ook te vinden in België. De oeros hield met name lang stand in Polen en Litouwen. Het vermoedelijk laatste exemplaar overleed in 1627.

De Italiaanse wetenschappers willen nu hun genetische expertise gebruiken om te proberen de oeros opnieuw tot leven te wekken. Dit door selectief te gaan kweken. De onderzoekers vermoeden dat de oeros veel leek op de huidige Highland-runderen uit Schotland en vee in de Maremmen in Italië. De onderzoekers baseren zich hierbij onder meer op oude rotstekeningen.

De oeros had een schofthoogte van ongeveer twee meter, was drie meter lang en woog tot duizend kilo. Het dier had horens die tot tachtig centimeter lang konden worden.

Met behulp van bewaard gebleven beenderen van de oeros konden de onderzoekers het DNA van het dier analyseren. De onderzoekers zijn er al in geslaagd een genoom (één complete set van genen) van de oeros samen te stellen. Drie runderen die genetisch veel overeenkomsten vertonen met de oeros, zijn met elkaar gekruist. Nu moet afgewacht worden hoe de kalfjes van deze dieren zich evolueren.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×