Dark
Light

Wie wind zaait, zal storm oogsten

Herkomst en betekenis
Auteur:
1 minuut leestijd
Opkomende cycloon
Opkomende cycloon (CC0 - Pixabay)

De uitdrukking Wie wind zaait, zal storm oogsten vindt zijn herkomst in de Bijbel. Er wordt mee bedoeld dat iemand die negatieve acties onderneemt of kwaad doet, daar uiteindelijk zelf de gevolgen van zal ondervinden. Populair gezegd: Karma

De profeet Hosea verscheen ten tijde van de heerschappij van de Israëlische koning Jerobeam II (r. 786-746 v.Chr.) en zou in totaal zeven vorsten meemaken. In het achtste hoofdstuk van het Bijbelboek Hosea is te lezen hoe de profeet zich tot de ongehoorzame Israëliërs richt:

Ze hebben een koning aangesteld, maar buiten Mij om, leiders gekozen zonder Mij erin te kennen. Van hun zilver en goud hebben ze godenbeelden gemaakt, tot hun eigen ondergang. Je stierkalf wijst je af, Samaria! En ook Ik ben woedend op je: zul je dan nooit tot zuiverheid in staat zijn? Dat kalf komt gewoon uit Israël, het is gemaakt door een ambachtsman, een god is het niet! Nee, het kalf van Samaria zal verpulverd worden. Want wie wind zaait zal storm oogsten. Hosea 8:47a (NBV 21)

Het draait er hier dus om dat de Israëliërs hun eigen gang gaan en, tegen de geboden van hun God in, afgodsbeelden hebben gemaakt. De profeet stelt daarop dat het volk hier uiteindelijk de prijs voor zal betalen. Het afgodsbeeld zal vernietigd worden, want:wie wind zaait zal storm oogsten.

De uitdrukking is ook in andere talen bekend, zoals in het Afrikaans (wat jy saai, sal jy maai), Engels (you reap what you sow) of Duits (Wer Wind sät, wird Sturm ernten).

De bekende zegswijze ‘loon naar werken ontvangen’ doet enigszins denken aan ‘wie wind zaait, zal storm oogsten’. Beide uitdrukkingen benadrukken immers dat (negatieve) acties consequenties hebben. Een andere gerelateerde uitdrukking is: boontje komt om zijn loontje.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×