Dark
Light

Windvaan Koninklijk Paleis Amsterdam wordt gerestaureerd

Auteur:
1 minuut leestijd
De windvaan op de koepel van het Paleis op de Dam
De windvaan op de koepel van het Paleis op de Dam - Foto: Jan Derwig / Rijksvastgoedbedrijf

Begin volgende week wordt de windvaan van het dak van het Koninklijk Paleis in Amsterdam verwijderd voor restauratie. Het afnemen van de windvaan op het hoogste punt van het voormalig stadhuis van Amsterdam markeert de start van het groot onderhoud aan het dak van het rijksmonument.

De koepel op het paleis
De koepel op het paleis – Foto: Jan Derwig / Rijksvastgoedbedrijf
Volgens het Rijksvastgoedbedrijf is onderhoud aan het dak en de diverse beelden noodzakelijk om het gebouw – dat dateert uit de zeventiende eeuw – ook voor volgende generaties in goede staat te behouden.

De windvaan dateert uit 1665 en bevindt zich bovenop de koepel van het gebouw. Dit is op een hoogte van ongeveer zestig meter en is daarmee het hoogste punt van het Paleis. Destijds was de windvaan ook het hoogste punt van de stad Amsterdam. Om de windvaan te verwijderen wordt aankomende maandag een bouwkraan op de Dam geplaatst.

De windvaan – in de vorm van een Koggeschip – is ongeveer twee meter hoog en gemaakt van koper en verguld met goud. Het Koggeschip is een oud symbool voor de stad Amsterdam. Op het schip staan twee figuren met vlaggen met drie kruizen met daarbij een kleine hond, die verwijzen naar de stichtingslegenden van de stad.

De gerestaureerde windvaan zal komende zomer te zien zijn in het Koninklijk Paleis Amsterdam tijdens de zomertentoonstelling Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen. In deze expositie wordt speciaal ingezoomd op de geschiedenis en het vakmanschap van het dak van het voormalig stadhuis. Het Koninklijk Paleis Amsterdam zal gedurende het groot onderhoud aan het dak open zijn voor bezoekers, op de momenten dat er geen Koninklijke ontvangsten zijn. Het paleis wordt jaarlijks door meer dan 300.000 mensen bezocht.

Herstel van de windvaan in 1924
Herstel van de windvaan in 1924 © Stadsarchief Amsterdam

Boek: ’s Konings Paleis op den Dam

×