/

WOII-vliegtuigbom gevonden bij gasleiding

Tijdens graafwerkzaamheden is bij Moerkapelle een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom ligt in een weiland in de nabijheid van twee transportleidingen voor kerosine en gas, de spoorlijn Den Haag-Utrecht en de rijksweg A12.

Het gaat om een Engelse 500-ponder vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. De omgeving rond de vindplaats is afgezet maar volgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is er geen direct gevaar. In de omgevingen staan geen woningen dus van ontruimingen is ook geen sprake.

Het is de bedoeling dat de vliegtuigbom gedemonteerd wordt zodat hij later op een veilige locatie tot ontploffing kan worden gebracht. Vanwege de complexe vindplaats wordt de EOD bijgestaan door de Defensie Pijpleiding Organisatie. Woensdagmiddag wordt bekendgemaakt hoe en wanneer de bom wordt gedemonteerd.

Vermoed wordt dat de bom in 1944 werd gedropt toen het stationsgebouw van de toenmalige treinhalte Zevenhuizen-Moerkapelle werd gebombardeerd.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Vliegtuigbom Moerkappele

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: