WOII-vliegtuigbom gevonden bij gasleiding

Foto van een willekeurige vliegtuigbom
Tijdens graafwerkzaamheden is bij Moerkapelle een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom ligt in een weiland in de nabijheid van twee transportleidingen voor kerosine en gas, de spoorlijn Den Haag-Utrecht en de rijksweg A12.

Het gaat om een Engelse 500-ponder vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. De omgeving rond de vindplaats is afgezet maar volgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is er geen direct gevaar.


In de omgevingen staan geen woningen dus van ontruimingen is ook geen sprake.

- advertentie -

Het is de bedoeling dat de vliegtuigbom gedemonteerd wordt zodat hij later op een veilige locatie tot ontploffing kan worden gebracht. Vanwege de complexe vindplaats wordt de EOD bijgestaan door de Defensie Pijpleiding Organisatie. Woensdagmiddag wordt bekendgemaakt hoe en wanneer de bom wordt gedemonteerd.

Vermoed wordt dat de bom in 1944 werd gedropt toen het stationsgebouw van de toenmalige treinhalte Zevenhuizen-Moerkapelle werd gebombardeerd.

Vliegtuigbom Moerkappele

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: