Dark
Light

WOII-vliegtuigbom gevonden bij gasleiding

Auteur:
1 minuut leestijd

Tijdens graafwerkzaamheden is bij Moerkapelle een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom ligt in een weiland in de nabijheid van twee transportleidingen voor kerosine en gas, de spoorlijn Den Haag-Utrecht en de rijksweg A12.

Het gaat om een Engelse 500-ponder vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. De omgeving rond de vindplaats is afgezet maar volgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is er geen direct gevaar. In de omgevingen staan geen woningen dus van ontruimingen is ook geen sprake.

Het is de bedoeling dat de vliegtuigbom gedemonteerd wordt zodat hij later op een veilige locatie tot ontploffing kan worden gebracht. Vanwege de complexe vindplaats wordt de EOD bijgestaan door de Defensie Pijpleiding Organisatie. Woensdagmiddag wordt bekendgemaakt hoe en wanneer de bom wordt gedemonteerd.

Vermoed wordt dat de bom in 1944 werd gedropt toen het stationsgebouw van de toenmalige treinhalte Zevenhuizen-Moerkapelle werd gebombardeerd.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Vliegtuigbom Moerkappele

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×