Dark
Light

Zaans Museum koopt belangrijk werk Claude Monet

Auteur:
1 minuut leestijd
De Voorzaan en de Westerhem - Claude Monte, 1871 (Collectie Zaans Museum)
De Voorzaan en de Westerhem - Claude Monte, 1871 (Collectie Zaans Museum)

Het Zaans Museum heeft voor ruim 1,1 miljoen euro een schilderij gekocht van Claude Monet (1840-1926): De Voorzaan en de Westerhem. De Franse schilder vervaardigde het doek tijdens zijn verblijf in Zaandam in 1871. Voor het museum is het de duurste aankoop uit de geschiedenis.

Signatuur Claude Monet
Signatuur Claude Monet
Dinsdag was het exact 144 jaar geleden dat de beroemde Franse schilder Claude Monet voet aan wal zette in Zaandam. Met de boot kwam hij, samen met vrouw en kind, naar Zaandam waar ze vervolgens vier maanden verbleven.

Het Zaanse landschap, de molens, de rivier de Zaan en de houten huizen boeiden Monet zo dat hij er vijfentwintig werken schilderde. Naar vriend en schilder Camille Pissarro schreef hij:

‘Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.’

Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871 (collectie Zaans Museum) detail schip
Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871 (collectie Zaans Museum) detail schip
Het Zaans Museum is zeer blij met de aanwinst. Directeur Jan Hovers:

‘Dit werk typeert als geen ander het Hollandse landschap dat je eigenlijk alleen nog bij het Zaans Museum op de Zaanse Schans ziet. Het verleidde Monet destijds tot een bezoek aan de Zaanstreek, zoals het tegenwoordig nationale en internationale bezoekers verleidt.’

Met de aankoop van het schilderij is het Zaans Museum het derde museum in Nederland met een Zaanse Monet in de collectie. Van de vijfentwintig Zaanse werken waren er tot nu toe slechts twee in Nederland: in de collectie van het Van Gogh en Kröller-Müller Museum.

De komende maanden zal het Zaans Museum enkele kleine restauraties aan het werk verrichten. Later dit jaar wordt het werk in de vaste presentatie het Zaans Museum opgenomen, aangevuld met het verhaal over het verblijf van Claude Monet en zijn gezin in de Zaanstreek en de werken die hij hier schilderde.

Het museum kon het werk aankopen met steun van onder meer de Vereniging Rembrandt.

×