Dark
Light

Zeeuwse Boekenprijs voor biografie van Frans Naerebout

Auteur:
1 minuut leestijd

De Zeeuwse Boekenprijs van dit jaar is gewonnen door emeritus-hoogleraar Dirk Kolff. Hij ontving de prijs voor zijn boek Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd.

Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd
Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd
De Zeeuwse Boekenprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2003 en viert dit jaar het twintigste jubileum. Voor de huidige editie werden tachtig boeken ingezonden. Hieruit maakte een jury een selectie van tien boeken. Tijdens een bijeenkomst in Middelburg ontving Dirk Kolff uit handen van commissaris van de koning Han Polman eerder deze week de prijs. Aan de Zeeuwse Boekenprijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden.

In het winnende boek wordt Frans Naerebout geportretteerd, een bekende Nederlandse loods die onder meer faam verwierf door een reddingsactie in 1779 waarbij de loods samen met zijn broer en enkele Vlissingers tientallen opvarenden van een vastgelopen schip wist te redden. Uit het juryrapport:

“Een studie die leest als een roman. (…) Met de biografie die de in Vlissingen opgegroeide auteur van zijn stadgenoot Frans Naerebout schreef, heeft Zeeland een held van vlees en bloed behouden en opnieuw in de armen gesloten.”

Dirk Kolff groeide op in Vlissingen, doorliep het Middelburgs gymnasium en was tot 2003 hoogleraar Moderne Geschiedenis van Zuid-Azië aan de Universiteit Leiden.

Boek: Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd

×