Zephyros – God van de westenwind

1 minuut leestijd
Zephyros op het schilderij 'De geboorte van Venus'
Zephyros op het schilderij 'De geboorte van Venus'

In de Griekse mythologie staat de windgod Zephyros (Zephyrus) symbool voor de westenwind. Volgens een mythe blaast hij de godin Aphrodite na haar geboorte uit het schuim der zee naar het eiland Cyprus. Het Romeinse equivalent van de windgod is Favonius.

Zephyros
Zephyros
Zephyros is de zoon van Eos (de godin van de dageraad) en Astraeus. De broers van Zephyros beheersen allen een andere windrichting: Boreas (noordenwind), Eurus (oostenwind) en Notos (zuidenwind). Volgens de verhalen leeft de god van de westenwind in een grot op Thracië.

Op een dag ontvoert de windgod de godin Chloris (bij de Romeinen bekend onder de naam Flora). Hij geeft haar vervolgens de macht over de bloemenwereld. Samen krijgen zij een zoon: Ampyx. Hij verwekt later een kind bij zijn eigen moeder.

De windgod bedrijft op een dag ook de liefde met de harpij Podarge, als die staat te grazen aan de waterkant. Podarge baart vervolgens de twee onsterfelijke paarden Balios en Xanthos. De godin Hera geeft de paarden het vermogen om te spreken. Xanthus en Balius worden later als huwelijksgeschenken geschonken aan Peleus, de vader van de held Achilles.

Overzichtspagina: Griekse mythologie

Boek: Mythen, legenden, vertellingen: een cultuurhistorische reis langs wereldmythen en legenden

Zephyros en Chloris (Flora)
Zephyros en Chloris (Flora)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×