/

Zeventiende-eeuwse amulet gevonden in Zutphen

De zeventiende-eeuwse amulet - Foto: Gemeente Zutphen
De zeventiende-eeuwse amulet - Foto: Gemeente Zutphen

Bij een archeologisch proefsleuvenonderzoek op de IJsselkade in Zutphen is een zeldzame zeventiende-eeuwse amulet gevonden. Dat meldt Erfgoedcentrum Zutphen.

Het gaat om een schijf van een zilverlegering met een diameter van 49 millimeter. In de amulet zijn drie doorboringen aangetroffen. Vermoed wordt dat die zijn gemaakt om de amulet vast te spijkeren of ergens op te naaien. De conservering is vrij slecht, waardoor de tekst niet helemaal te lezen is. Het erfgoedcentrum:

“Op de ene zijde staat een octagram met de namen van de planeten en hun Latijnse namen op de rand. Op de andere zijde staan enkele alchemistische tekens rond een pentagram, en in het randschrift een zeer slecht leesbare tekst.”

Na vergelijking met andere amuletten vermoeden de archeologen dat op de amulet de woorden TETRAGRAMMATON + MARIA en mogelijk AGLA + EMANUEL hebben gestaan. Het eerste woord betekent “vier letters” en slaat op de naam Jahweh (God). De namen moest bescherming bieden aan de gebruiker. Ze komen regelmatig voor op objecten uit de alchemistische, christelijk-kabbalistische sfeer. Erfgoedcentrum Zutphen:

“Historisch is bekend dat er in de tijd van de Reformatie rond 1600 occulte lieden in en rond Zutphen actief waren. Een van hen was de exorcist Arnt Schimmelpenninck, een voormalig kanunnik van de Sint-Walburgiskerk.”

Ook interessant: Abracadabra – Toverspreuk met een bijzondere ontstaansgeschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: