Dark
Light

Zeventiende-eeuwse amulet gevonden in Zutphen

Auteur:
1 minuut leestijd
De zeventiende-eeuwse amulet - Foto: Gemeente Zutphen
De zeventiende-eeuwse amulet - Foto: Gemeente Zutphen

Bij een archeologisch proefsleuvenonderzoek op de IJsselkade in Zutphen is een zeldzame zeventiende-eeuwse amulet gevonden. Dat meldt Erfgoedcentrum Zutphen.

Het gaat om een schijf van een zilverlegering met een diameter van 49 millimeter. In de amulet zijn drie doorboringen aangetroffen. Vermoed wordt dat die zijn gemaakt om de amulet vast te spijkeren of ergens op te naaien. De conservering is vrij slecht, waardoor de tekst niet helemaal te lezen is. Het erfgoedcentrum:

“Op de ene zijde staat een octagram met de namen van de planeten en hun Latijnse namen op de rand. Op de andere zijde staan enkele alchemistische tekens rond een pentagram, en in het randschrift een zeer slecht leesbare tekst.”

Na vergelijking met andere amuletten vermoeden de archeologen dat op de amulet de woorden TETRAGRAMMATON + MARIA en mogelijk AGLA + EMANUEL hebben gestaan. Het eerste woord betekent “vier letters” en slaat op de naam Jahweh (God). De namen moest bescherming bieden aan de gebruiker. Ze komen regelmatig voor op objecten uit de alchemistische, christelijk-kabbalistische sfeer. Erfgoedcentrum Zutphen:

“Historisch is bekend dat er in de tijd van de Reformatie rond 1600 occulte lieden in en rond Zutphen actief waren. Een van hen was de exorcist Arnt Schimmelpenninck, een voormalig kanunnik van de Sint-Walburgiskerk.”

Ook interessant: Abracadabra – Toverspreuk met een bijzondere ontstaansgeschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×