Zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog

1 minuut leestijd
Het leven niet waard: een geschiedenis van rassenwaan
Het leven niet waard: een geschiedenis van rassenwaan

In Ermelo wordt woensdagavond een boek gepresenteerd over de ontwikkelingen in Nederlandse zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boekje wordt uitgegeven door de Stichting Sobibor.

Het boek, getiteld Het leven niet waard, een geschiedenis van rassenwaan, is geschreven door Janneke de Moei. Zij werd door de Stichting Sobibor benaderd nadat twee cliënten van de Ermelose zorginstelling ’s Heerenloo samen met hun begeleiders enkele jaren gelden een herdenkingsreis van de stichting hadden bijgewoond. De cliënten legden in Sobibor vier stenen voor de twaalf bewoners van ’s Heeren Loo. Deze twaalf bewoners, mensen met een verstandelijke beperking, waren in april 1943 in Sobibor omgebracht.

Naar aanleiding van de herdenkingsreis besloot Stichting Sobibor om Janneke de Moei te vragen een boekje samen te stellen over de ontwikkelingen in zowel de Duitse als de Nederlandse zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze schrijft onder meer over het moordprogramma Aktion T4 in Duitsland en over de strijd van de zorginstellingen in het bezette Nederland. Het boekje wordt woensdagavond gepresenteerd in de Immanuëlkerk in Ermelo.

Lees ook: Hoe de nazi’s 300.000 psychiatrische patiënten vermoordden
…en: De geschiedenis van de psychiatrie (1800-heden) in een notendop

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×