Zuiderzeemuseum in teken herdenking watersnood 1916

1 minuut leestijd
Impressie van de watersnoodstraat
Impressie van de watersnoodstraat

In 2016 staat ‘water’ centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), wordt de watersnoodramp herdacht.

Verschillende presentaties in het binnen- en buitenmuseum, waaronder de watersnoodstraat, hebben het overkoepelende thema ‘overspoeld’. De focus ligt enerzijds op het herdenken en uitbeelden van de watersnoodramp van 1916 en anderzijds op het waterbewustzijn van nu, want veilig wonen is immers nooit vanzelfsprekend.

Je loopt door het rampgebied in de watersnoodstraat, bekijkt de film ‘Overstromingen wereldwijd’ in de filmzaal, kruipt in een reddingspak en doet het evacuatiespel. Dankzij de grote diversiteit aan presentaties ontdek je niet alleen veel over 1916, maar leer je ook hoe wij ons land op dit moment beschermen tegen water en hieraan tegelijkertijd plezier beleven. Zaterdag 26 maart wordt het themajaar ‘Overspoeld’ officieel gestart in de watersnoodstraat, waarna het buitenmuseum geopend is tot en met 23 oktober 2016.

De watersnoodstraat

Het lijkt alsof een straat in het buitenmuseum is overspoeld na een dijkdoorbraak. Je betreedt hier een rampgebied en krijgt een idee van de ravage en stank. In een van de straten is een botter op de kant gekwakt. Ergens anders loop je over een steiger langs getroffen huizen. Twee bewoners, een boerin en een vissersvrouw vertellen hier over de impact en de gevolgen van de watersnoodramp.

Voor deze presentatie is een introfilm gemaakt:

https://youtu.be/cM4IWZjnZKw?list=PL4V0huDRCdHLZU_cDLK6tzrT-hHhHMZV3

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×