Zuilen van Hercules

1 minuut leestijd
Zuilen van Hercules - Rots van Gibraltar met aan de overzijde de Marokkaanse kust
Zuilen van Hercules - Rots van Gibraltar met aan de overzijde de Marokkaanse kust (Publiek Domein - wiki)

Met de Zuilen van Hercules worden traditioneel de grote rotsen bedoeld die aan weerszijden van de Straat van Gibraltar te vinden zijn. Deze zee-engte vormt een verbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De naam verwijst naar de mythologische held Hercules (Herakles). Deze zou na het voltooien van een van zijn beroemde werken de twee zuilen hebben opgericht.

Herakles en de runderen van Geryones (Atelier Lucas Cranach de Oude)
Herakles (Hercules) en de runderen van Geryones (Atelier Lucas Cranach de Oude)
Kort voordat Hercules de ‘zuilen’ zou hebben opgericht vermoordde hij vlakbij Spanje de reus Geryones. Geen sinecure: deze oersterke reus beschikte namelijk over drie hoofden en drie lichamen en had zes armen en benen. Om de reus te bereiken brak Hercules volgens Seneca en Plinius het Atlasgebergte open zodat er een doorgang tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee ontstond. Nadat de held de reus verslagen had, nam hij diens runderen mee naar koning Eurystheus. Deze gaf Heracles steeds nieuwe opdrachten, in de hoop dat de held eindelijk eens zou worden verslagen.

Het noordelijke deel van de hedendaagse zuilen van Hercules wordt gevormd door de rots van Gibraltar. De zuidelijke zuil is in Marokko te vinden. Hiervoor worden echter verschillende rotsen genoemd: Jebel Musa of Monte Hacho in Ceuta, een Spaanse exclave.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×